Soldaten uit VS urineren op lijken Talibaan

EDITOR'S NOTE: REUTERS CANNOT INDEPENDENTLY VERIFY CONTENT OF THE VIDEO FROM WHICH THIS STILL IMAGE WAS TAKEN. VISUAL COVERAGE OF SCENES OF INJURY OR DEATH A still image taken January 11, 2012 from an undated YouTube video shows what is believed to be U.S. Marines urinating on the bodies of dead Taliban soldiers in Afghanistan. The U.S. Marine Corps said on Wednesday it would investigate a video showing what appear to be American forces in Afghanistan urinating on the bodies of dead Taliban fighters. REUTERS/YouTube (AFGHANISTAN - Tags: MILITARY) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS REUTERS

In een deze week op YouTube verschenen videoclip zijn vier Amerikaanse soldaten te zien die op drie dode Afghanen plassen. Eén van hen zegt met een hoog stemmetje: „Nog een fijne dag, buddy.” De mannen lijken zich ervan bewust dat ze worden gefilmd. Het Pentagon noemde het gedrag van de soldaten „walgelijk”. Een woordvoerder van de Amerikaanse mariniers heeft laten weten dat ze de zaak zullen uitzoeken en dat de videoclip niet tekenend is voor het gedrag of de normen van Amerikaanse mariniers. Een woordvoerder van de Talibaan heeft gisteren tegen persbureau AFP gezegd dat het filmpje de vredesonderhandelingen met de Verenigde Staten niet zal belemmeren. (NRC)