Rutte geeft Beatrix gelijk: ‘hoofddoek geen onderdrukking van de vrouw’

Premier Rutte schaart zich achter de koningin in zijn standpunt over hoofddoeken. Foto AFP / Eric Feferberg

“Een hoofddoek is geen onderdrukking van de vrouw”, benadrukte Rutte vanmiddag tijdens de eerste persconferentie van premier Rutte in het nieuwe jaar. Daarmee herhaalt hij het standpunt dat Koningin Beatrix gisteren verdedigde bij haar staatsbezoek aan Oman.

‘Standpunt PVV slaat natuurlijk nergens op’

Rutte benadrukte tijdens zijn persconferentie dat de uitspraken van de koningin geen politieke uitspraken zijn: “Haar uitspraken zijn nooit politiek, wel politiek gedekt door de ministeriële verantwoordelijkheid.” Het standpunt van de PVV dat een hoofddoek een onderdrukkend symbool is wees de premier resoluut van de hand:

“Dat slaat natuurlijk nergens op. Die stelling is veel te algemeen. Er zijn heel veel vrouwen met een hoofddoek, die worden echt niet allemaal onderdrukt.”

‘Rutte is verantwoordelijk voor uitspraken van de koningin’

Recourt, woordvoerder koninklijk huis voor de PvdA liet gisteren weten dat Rutte wat uit heeft te leggen, omdat de premier verantwoordelijk is voor de uitspraken van de koningin en “het niet in lijn is met wat het kabinet tot nu toe heeft gezegd”. Hij noemde de uitspraken van Beatrix dan ook een “slip of the tongue.” Hij benadrukte daarbij dat het in “sommige gevallen geen onzin is dat een hoofddoek symbool is voor onderdrukking.”

De PVV stelde Kamervragen over het dragen van de hoofddoek van koningin Beatrix. De partij van Wilders noemt het een “trieste wanvertoning” en vindt dat de koningin door het dragen van een hoofddoek “de onderdrukking van vrouwen legitimeert”.

Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander tijdens het bezoek aan een moskee in Muscat, de hoofdstad van Oman. Foto AFP / Mohammed MahjoubKoningin Beatrix en prins Willem-Alexander tijdens het bezoek aan een moskee in Muscat, de hoofdstad van Oman. Foto AFP / Mohammed Mahjoub

Beatrix: waar laat je je tegenwoordig door verrassen

De koningin zei gistermorgen dat ze haar hoofd had bedekt uit respect en eerbied voor het ontvangende land. Hiermee reageerde de koningin op vragen van journalisten of ze verrast was door de ophef. “Waar laat je je tegenwoordig door verrassen”, zei Beatrix hierop. De koningin zei toen dat de hoofddoek in Oman helemaal geen teken van onderdrukking is. Máxima zette de woorden van Beatrix kracht bij door te onderstrepen dat vrouwen in Oman juist alle kansen hebben.

Aan het einde van elk staatsbezoek praat de koningin altijd kort met de pers. De onderwerpen waar dan over gesproken wordt, zijn van tevoren al vastgesteld. Het is zeer ongebruikelijk dat Beatrix op politiek gevoelige onderwerpen reageert. Herman Staal, chef van de Haagse redactie van NRC, noemt de reactie van Beatrix “behoorlijk uniek”.