'Rutte beschermt Beatrix te weinig'

Premier Rutte heeft te weinig gedaan om koningin Beatrix te verdedigen tegenover uitspraken van PVV-leider Geert Wilders. Die kritiek hebben oppositiepartijen in de Tweede Kamer, nadat koningin Beatrix op haar staatsbezoek aan Oman indirect afstand had genomen van de standpunten van de PVV.

Koningin Beatrix zei gisteren, op de laatste dag van haar staatsbezoek, dat het „echt onzin” is dat het dragen van een hoofddoek een teken van vrouwenonderdrukking zou zijn. Ze ging daarmee veel verder dan het antwoord dat Rutte gisteren gaf op Kamervragen van de PVV. Hij gaf, net als eerder deze week minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) als enig verweer dat de koningin met het dragen van een hoofdbedekking de kledingvoorschriften van een gebedshuis respecteert.

Volgens D66 had premier Mark Rutte de koningin nooit in de positie mogen brengen dat zij kennelijk de behoefte voelde om zich te verdedigen. „We vinden de uitspraak staatsrechtelijk kunnen, maar Rutte had gewoon een keer stelling moeten nemen tegen Geert Wilders”, zegt een woordvoerder van de partij.

Ook de PvdA en SP zijn kritisch en verwijten Rutte gebrek aan regie. Volgens Tweede Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) had Rutte PVV-leider Wilders direct op de vingers moeten tikken, toen die begin deze week schreef dat het een ‘trieste wanvertoning’ is dat de koningin een hoofddoek droeg tijdens haar bezoek aan de moskee. „De minister-president is ervoor om namens de koningin te spreken, hij had moeten zeggen dat dit een belachelijke uitspraak is”, zei Van Dam gisteren in tv-programma Nieuwsuur. Als Rutte adequater had gereageerd, had Beatrix volgens hem niet in de verdediging gehoeven.

Vooralsnog lijkt de uitspraak van koningin Beatrix geen politieke gevolgen te hebben. De oppositie heeft geen debat over het onderwerp aangevraagd, en Geert Wilders heeft nog niet gereageerd. Later vandaag zou Rutte op zijn wekelijkse persconferentie op de zaak ingaan.

In het nieuws pagina 4-5