Rellen in China bij verkoop iPhone 4S

A woman is dragged away by police after she refused to leave from the front of the Apple store in the Beijing district of Sanlitun January 13, 2012. A crowd of a few hundred people gathered outside the store from early morning on the first day of sales in China for Apple's iPhone 4S, but police were called to disperse the crowd after one potential customer threw eggs at the front of the store. REUTERS/David Gray (CHINA - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY TELECOMS TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

De Apple-gekte heeft vandaag opnieuw toegeslagen in China. De verkoop van de nieuwe iPhone 4S moest in Peking en Shanghai gestopt worden omdat de nieuwe, grote winkels van het Amerikaanse concern werden overstroomd door duizenden potentiële kopers, onder wie teams van 20 tot 30 met elkaar samenwerkende scalpers, zogeheten ‘gele honden’. Vooral de leiders van deze bendes probeerden met geweld grote hoeveelheden iPhones te bemachtigen.

De „vlaggeschipwinkel’’ van Apple in de Pekingse uitgaanswijk Sanlitur bleef zelfs gesloten omdat de verkopers en beveiligers zich bedreigd voelde door de menigte die in de vrieskoude de nacht had doorgebracht op de stoep en het plein voor de winkel. De pleuris brak uit toen Apple bekend maakte dat de winkel uit veiligheidsoverwegingen dicht bleef, een bombardement van de winkel met eieren volgde.

Dat gebeurde ook in Shanghai waar op twee plaatsen de nieuwste versie van de iPhone4 na minder dan een uur was uitverkocht. De winkels gingen dicht om personeel en reguliere klanten te beschermen tegen de agressieve scalpers en hun huurlingen.

In Apple-winkels in tweede- en derderangssteden deden zich ook chaotische taferelen voor, in Nantong bij Shanghai deden zich vechtpartijen voor tussen ‘gewone’ groepen scalpers die voorraden opkopen om de apparaten met een prijsopslag van 30 procent door te verkopen. Op de zogeheten ‘grijze markt’ – een Chinees eufemisme voor de zwarte markt – waren vandaag in Shanghai nog wel de oudereiPhone 3 en 4 te koop. Deze toestellen worden vanuit de VS via Hongkong naar China gesmokkeld. Het nadeel daarvan is dat op deze toestellen geen garantie zit.

China is voor Apple sinds 2010 de snelst groeiende markt ter wereld. Ondanks het feit dat Apple-apparatuur relatief duur is, zijn de voorraden telefoons, iPads en laptops snel uitverkocht. Wie in een Chinese metro zijn iPhone raadpleegt kan rekenen op steelse en jaloerse blikken en doet er verstandig aan het apparaat goed weg te bergen. Het bezit van een iPhone of iPad 2 verschaft vanwege het ontwerp en vooral de hogere prijs status op voorwaarde dat het om een ‘echte’ gaat en niet om de makkelijk herkenbare namaaktoestellen.