Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Spoedberaad PVV Limburg om beledigen PvdA’er - OM bekijkt uitspraken

Het Limburgse PVV-statenlid Cor Bosman. Screenshot Youtube.com

Het Limburgse PVV-Statenlid Cor Bosman heeft vorig jaar zijn PvdA-collega Selçuk Öztürk in een e-mail aan twintig partijgenoten uitgemaakt voor Turks varken, meldt De Limburger. De PVV Limburg is nu in spoedberaad vanwege de kwestie. Het Openbaar Ministerie in Maastricht buigt zich nu ook over de uitspraken van Bosman.

Fractie in spoedberaad; OM buigt zich over uitspraken

Het Openbaar Ministerie in Maastricht bekijkt of Bosman te ver is gegaan met zijn uitspraken, meldt de Limburgse zender L1. Ook meldt L1 dat de PVV-statenfractie op dit moment in spoedberaad is over de kwestie en dat er later een persverklaring verwacht wordt.

Volgens De Limburger was de aanleiding voor de uitspraak van Bosman een interview dat Öztürk gaf aan het blad Typisch Roermond, waarin hij zich sterk afzette tegen de PVV. In de e-mail omschreef Bosman vervolgens Öztürk als ‘een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken’. De Limburgse PVV-fractieleider Laurence Stassen reageerde op de mail door te benadrukken dat het uitlekken van de woorden van Bosman de partij grote schade zou kunnen toebrengen.

Uitlatingen Bosman eerder al reden voor vertrek statenlid Uringa

Statenlid Harm Uringa besloot na gebrek aan actie door fractieleidster Laurence Stassen op de mail in juli vorig jaar om de PVV te verlaten en de eigen Onafhankelijke Statenfractie op te richten. Tegenover De Limburger zegt Stassen wel degelijk te hebben ingegrepen door Bosman op het matje te roepen:

“Cor heeft zijn excuses aangeboden. De fractie, inclusief Uringa, nam daar genoegen mee.”

Bosman zegt in De Limburger dat het nieuws nu naar buiten komt omdat Uringa de partij wil beschadigen:

“Uringa is een narcistische zak die de PVV als springplank heeft gebruikt om in de Staten te komen.”

Onze NRC-correspondent in Limburg Paul van der Steen zegt over de uitspraken van Bosman en Uringa’s vertrek:

“Het CDA en de VVD, de coalitiepartners in de Limburgse statenfractie, zullen zich wel rustig houden en de persverklaring van de PVV Limburg afwachten. Saillant detail is dat het vertrek van Uringa, dat vorige zomer tijdens de Provinciale Statenverkiezingen speelde, er toen bijna voor zorgde dat er geen meerderheid van de PVV in de Eerste Kamer was. Uringa dreigde op een andere partij te stemmen als er geen excuses kwamen. Daarop is hij in gesprek gegaan met Wilders, die hem toch heeft weten over te halen op de PVV te stemmen. Erna is hij alsnog weg gegaan.”

PvdA reageert op uitlatingen

Selçuk Öztürk wil de kwestie eerst in de eigen fractie bespreken, omdat hij nu teveel uit emotie zou reageren. De Limburgse PvdA meldt in een persbericht dat Bosman zich ‘op een buitengewoon onfatsoenlijke manier’ over Öztürk heeft uitgelaten:

“Het is triest dat iemand meent op deze manier over een collega te moeten praten. Dat doe je niet.”