Publieke Omroep vreest invloed Google en Apple

De raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vreest voor de onafhankelijkheid van de publieke omroep. Dat zei Henk Hagoort, bestuursvoorzitter van de NPO, gistermiddag in zijn nieuwjaarstoespraak.

Hagoort doelde niet alleen op de invloed die politieke partijen op de inhoud van de omroep proberen te krijgen. Hij wees ook nadrukkelijk op de groeiende invloed van grote internationale media- en internetbedrijven als Google en Apple.

Hagoort riep op tot een nieuw, internationaal georiënteerd omroepbeleid. „Omroeppolitiek is geen hobby, het is wereldpolitiek geworden. Den Haag zou zich moeten verdiepen in de echte thema’s van de toekomst. Zoals de toegankelijkheid van Nederlands aanbod in een wereld die door grote internationale mediagiganten wordt bepaald.” Google (YouTube) en Apple begeven zich volgens de bestuursvoorzitter met grote budgetten op de tv-markt. In Groot-Brittannië is dat al zichtbaar: beide mediaconcerns zouden willen bieden op de uitzendrechten van het Britse profvoetbal.

„Apple is een zegen voor het publiek en de publieke omroep”, aldus Hagoort. „Veel mensen, vooral jongeren, kijken Uitzending Gemist op hun iPad of iPhone.” Maar dit succes, waarschuwde hij, heeft een keerzijde. De Uitzending Gemist-app voor de iPhone werd in eerste instantie geweigerd door Apple, „omdat sommige programma’s niet strookten met de waarden van dit bedrijf”.

Een van de programma’s waaraan Apple aanstoot nam, was Blootgewoon (KRO) waarin mensen zich naakt lieten fotograferen voor een goed doel. Apple voert een zeer streng blootbeleid. Nu is de Uitzending Gemist-app uitsluitend te downloaden voor gebruikers ouder dan zeventien jaar.

Hagoort denkt dat internationale bedrijven niet zullen investeren in Nederlandse dramaseries en documentaires. Dat beschouwt hij als een taak van de publieke omroep.

Belangrijk daarbij noemt hij een „gezonde verhouding tussen Hilversum en Den Haag”. Eerder deze week hekelde Hagoort al het voorstel van Kamerlid Anouchka van Miltenburg (VVD) om een publiek tv-net te schrappen. Gistermiddag noemde Hagoort ook de pogingen van rechtse partijen om met moties invloed te verkrijgen op de programmering.