Politievakbond ACP splitst zich af van vakcentrale CNV

Politievakbond ACP splitst zich af van vakcentrale CNV. Ook de vakbond voor defensiepersoneel ACOM neemt dit jaar een beslissing over het lidmaatschap van CNV. De opzegbrief is inmiddels wel al verstuurd, meldt Trouw.

De belangrijkste reden voor de politievakbond om te vertrekken is dat de bond met 25 duizend leden te weinig invloed zou hebben op het beleid van het CNV. ACP-voorzitter Gerrit van der Kamp stelt dat het niet lukt binnen de vakcentrale het minderheidsstandpunt te laten horen. De ACP heeft flinke offers moeten brengen vanwege de collectieve benadering van het CNV, zegt hij in de krant. Voorzitter Gerrit van de Kamp tegen de NOS:

“Het CNV heeft voor ons geen meerwaarde meer. We hebben op allerlei niveau’s hebben geprobeerd een andere koers te varen. Maar in toenemende mate was er sprake van verwijdering.”

Volgens de NOS splitst ACP zich op 1 juli af.

Ook vakbond voor defensiepersoneel ontevreden over CNV

Ook de vakbond voor defensiepersoneel ACOM wil zich afsplitsen van het CNV. De vakbond voor defensiepersoneel moet formeel nog een besluit nemen. De opzegbrief werd alvast gestuurd, omdat de vakcentrale de opzegtermijn met een jaar wilde verlengen, zegt ACOM-voorzitter Jan Kleian.

Kleian stelt te merken dat de ergernis onder de leden over voorzitter van de vakcentrale Jaap Smit groot is. Smit zou de bond het zwijgen opleggen als ACOM het niet eens is met CNV-standpunten, maar ondertussen de situatie van de leden onvoldoende kennen. Zo zou hij zeggen dat de leden op 56-jarige leeftijd met een wachttijdregeling kunnen, terwijl ze door moeten gaan tot ze 60 jaar zijn.

Smit heeft aan Trouw laten weten dat hij de opzegbrieven heeft ontvangen en deze ‘pro forma-opzegging’ betreurt en nog met de bestuursleden van de bonden in gesprek is.

Met de afsplitsing verliest de tweede vakcentrale van Nederland twee van de negen bonden en ongeveer 36 duizend van de 340 duizend leden.

    • Lex Boon