pas verschenen

Diederic van Assenede: Floris en Blanchefleur. Het liefdesverhaal van de moslimprins en het christenmeisje. Op rijm bewerkt door Anke Passenier. Boekenbent, 220 blz. € 23,95

Floris en Blanchefleur is een Middelnederlands liefdesverhaal vertaald uit het Frans door de Vlaming Diederic van Asssenede. Het gaat over de tragische liefde van een moslimprins en een christenslavin. Bewerking op rijm van theologe Passenier moet het middeleeuwse verhaal dichter bij de moderne lezer brengen.

Bruno Benvindo en Evert Peeters: Scherven van de oorlog. De strijd om de herinnering aan WO II. De Bezige Bij Antwerpen, 260 blz. € 19,95

Hoe komt het dat de Eerste Wereldoorlog in België veel uitgebreider gedocumenteerd is dan de Tweede, is de vraag die De Strijd om de herinnering probeert te beantwoorden. Gedenkplaatsen als de IJzertoren spelen hierbij een belangrijke rol.

Godfried Bomans: Genieten in een gekkenhuis De beste stukken uit Elsevier). Elsevier Boeken, 427 blz. € 14,95

Selectie uit de bijdragen van de katholieke schrijver Godfried Bomans aan Elseviers Weekblad en Elsviers Magazine. Bomans’ laatste bijdrage was een toen geruchtmakend interview met Johan Cruijff in 1971.

Claire Castillon: Luchtbellen (Les bulles). Vert. Martine Vosmaer en Karina van Santen, Anthos, 170 blz. € 19,95

Verhalen van de Franse schrijfster Claire Castillon over 28 personages die op een of andere manier in een figuurlijke luchtbel wonen.

Julius Jaspers: Smart Cooking Compleet. Carrera, 335 blz. € 29,90. € 79,50

Recepten van de co-presentator van het tv-programma RTL’s Topchef ‘met goede ingrediënten, een gedegen voorbereiding en een snelle afronding.’ De bereiding van alle gerechten kost een kwartier tot een half uur.

Peter van der Krogt & Elger Heere: The British Isles. Volume 1: Engeland. Guides to Dutch Atlas Maps. Hes & De Graaf, 256 blz. € 79,50

Catalogus van alle kaarten van de Britse eilanden die in Nederlandse atlassen in de periode 1570-1620 verschenen.

Johan Reijmerink: Er steeg licht op van beneden. Vluchtige verschijningen in de poëzie van Martinus Nijhoff. Aspekt, 390 blz. € 24,95

Verkenning van het leven van de Nederlandse dichter Martinus Nijhoff tegen de achtergrond van symbolisme, decadentisme en modernisme.

Tsjaikovski: Het zwanenmeer. Gottmer, 32 blz. € 19,95

Klassieke-muziekboek met cd bewerkt door Marjet Huiberts, met illustraties van Noëlle Smit en verteld door Carice van Houten.

Herman Verhagen: De duurzaamheidsrevolutie. Hoe mensen organisaties en organisaties de wereld veranderen. Jan van Arkel, 200 blz.€ 14,95.

Analyse van de fouten van het duurzaamheidsbeleid van de afgelopen twintig jaar. Met de dreigende waarschuwing dat ‘wie nu niet aan duurzaamheid werkt, over vijftien jaar geen bestaansrecht heeft.’