Pakistan: positie Zardari is wankel na terugkeer

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari, die in conflict is geraakt met de machtige strijdkrachten en het Hooggerechtshof, is gisteren na een kort bezoek aan Dubai teruggekeerd in eigen land.

Gezien zijn precaire positie hadden sommige waarnemers er rekening mee gehouden dat de president, weduwnaar van de in 2007 vermoorde Benazir Bhutto, niet zou terugkeren. Een woordvoerder van Zardari deed laconiek over de situatie en verklaarde dat de president zich kiplekker voelde.

Vandaag zou hij proberen tijdens een spoeddebat in het parlement, waar zijn regering over een meerderheid beschikt, zijn positie te versterken. Er zou onder meer een resolutie voorliggen waarin de parlementariërs hun vertrouwen in de regering zouden uitspreken.

Tijdens een toespraak waarschuwde premier Yusuf Raza Gilani er voor dat de Pakistaanse democratie ernstige schade zou lijden als de regering uit het zadel zou worden gewipt. Juist Gilani had zich de laatste weken ook verscheidene malen zeer kritisch over de politiek inmenging van de militairen geuit.

Hoewel de parlementariërs een zekere legitimiteit genieten doordat ze zijn verkozen, is hun aanzien bij de meeste Pakistanen gering. Dat is te wijten aan corruptie, die juist onder de volksvertegenwoordigers wijd verbreid is.

De regering haalde zich woensdag de woede op de hals van de militaire top door de hoogste civiele ambtenaar voor militaire zaken, een voormalige generaal, te ontslaan.

Het leger waarschuwde prompt voor „potentieel ernstige gevolgen voor het land”, zonder die overigens te specificeren. Ook riep de legerleider, Ashfaq Pervez Kayani, gisteren de legerleiding bijeen voor spoedberaad. De uitkomst hiervan is niet bekendgemaakt.

Verontrustend voor Zardari en premier Yusuf Raza Gilani is ook dat het Hooggerechtshof hen op verscheidene terreinen achtervolgt. Het Hof eist onder meer dat de regering uiterlijk maandag actie onderneemt tegen vooraanstaande politici die van corruptie worden verdacht, onder wie ook president Asif Ali Zardari. Eerder leken die voor juridische vervolging te zijn gevrijwaard door een wet, die door het parlement was aangenomen, maar het Hof heeft die wet nietig verklaard. (Reuters, AP)