Op Poetins website regent het woedende reacties

Internethater Vladimir Poetin is sinds gisterenmiddag online te vinden – hij wil zijn programma voor de presidentsverkiezingen van 4 maart aan de internetgeneratie te slijten. En dat heeft hij geweten.

Onmiddellijk na de lancering van www.putin2012.ru regende het woedende reacties op het deel van de site waar je de premier suggesties voor zijn verkiezingsprogramma kan doen. Zo schreef Michail Mesjkov: „Ik heb het helemaal met u gehad. [...] Ik wil in een normaal land leven. Dus stap op voor het te laat is.” Arkadi Visjnev suggereerde dat als Poetin zich nu uit de race om het presidentschap terugtrekt, dit „op het moment het nuttigst voor het land zou zijn.” De beroemde blogger Svetlana Sorokina riep Poetin op om op te stappen om te voorkomen dat de „situatie in een revolutie ontaardt.”

Na drie kwartier kwamen Poetins internetbeheerders in actie. Ze vervingen alle boze reacties door loftuitingen en ‘positieve’ adviezen, zoals aanbevelingen om censuur in te voeren en televisiekanalen te sluiten en te voorkomen dat ngo’s zoals mensenrechtenorganisaties en organisaties die verkiezingen waarnemen nog langer door het buitenland gefinancierd kunnen worden.

Bloggers wisten de boze reacties op de site echter te achterhalen en publiceerden die op de Russische blogsite Live Journal, samen met reacties die door Poetins keurmeesters al waren tegengehouden.

Door het mislukte online brengen van Poetin is in de ogen van bloggers opnieuw aangetoond dat de premier niets begrijpt van de nieuwe politieke verhoudingen in zijn land. Voor Poetin en zijn team valt er op internet dus nog heel wat te veroveren.