Ook Poetin waagt zich op internet - met weinig succes

Vladimir Poetin met een ijshockeyhelm in de header van zijn campagnewebsite.

Dat Vladimir Poetin een sportman is wisten we al na het zien van dit indrukwekkende badminton-filmpje. Op zijn nieuwe campagnesite krijgen we nog een veel beter beeld van de man die zich opnieuw tot president wil laten kronen. Alleen jammer dat internetgebruikers zijn feestje proberen te verpesten.

Als je even rondklikt op de Russische campagne site (via Google Translate) krijg je een aardig idee wat voor man Poetin is. Of graag wil zijn. Een veelzijdige sportman die uitblinkt is ijshockey, judo en skiën. Daarnaast houdt hij van auto’s, uiteraard alleen als ze van Russische makelij zijn, ziet hij wilde dieren het liefst in hun natuurlijke omgeving en is hij altijd druk met de publieke zaak waardoor hij zijn vakanties met maximale efficiëntie inricht. Dan gaat hij vissen, paardrijden of raften.

Poetin achter het stuur van auto's van Russische makelij.Poetin achter het stuur van auto's van Russische makelij.

Aan onze correspondent in Rusland Michel Krielaars of zo’n doorzichtige campagnesite nut heeft, zo’n twee maanden voor de presidentsverkiezingen. Krielaars:

“Het is paniekvoetbal in het Kremlin. Poetin was altijd de internethater, hij benadrukte zelfs keer op keer dat hij zijn verkiezingsprogramma met de hand heeft geschreven. Maar nu wil hij zich zeker toch als moderne jongen opstellen in een poging de internetgeneratie te bereiken, zo’n twee maanden voor de verkiezingen.

Hij is de touch met de kiezer verloren en denkt dat dit moet. In de familiefoto’s op de site zie je zelfs voor het eerst foto’s van hem met zijn ouders. Poetin als de gewone Russische man. Maar het is allemaal zo doorzichtig, net zoals zijn verkiezingsprogramma. Daarin gaat het onder andere over de bestrijding van corruptie, iets wat onder zijn bewind is verveelvoudigd.”

Poetin had zich wellicht beter ook niet op het web kunnen begeven, want de feestelijke lancering van Putin2010.ru werd gisteren door internetgebruikers meteen verstoord. Modern als hij is probeerde Poetin om op zijn nieuwe site gebruik te maken van crowdsourcing. Kiezers kunnen zelf verbeteringen voor het land aandragen. En dat was vragen om honderden reacties. De meest in lijn met die van ene Arkady Vishnev. Hij schreef:

“Ik raad u aan om uw kandidatuur voor de presidentsverkiezingen in te trekken. Die stap is het nuttigste wat u voor het land kunt doen.”

Na drie kwartier kwamen Poetins internetbeheerders in actie. Ze vervingen alle reacties door loftuitingen en ‘positieve’ adviezen, waaronder adviezen om censuur in te voeren.

    • Lex Boon