Nieuw psychiatrisch onderzoek naar Breivik

Anders Behring Breivik na zijn eerste voorgeleiding voor de rechtbank in juni dit jaar. Foto Reuters / Jon-Are Berg-Jacobsen

De rechtbank in Oslo heeft vandaag besloten dat er een nieuw psychiatrisch onderzoek naar Anders Behring Breivik moet komen. Vanochtend meldde persbureau Reuter al op basis van Noorse media dat de rechtbank in Oslo dit besluit vandaag zou nemen.

In november werd Breivik door een onderzoekscommissie van forensische psychiaters ontoerekeningsvatbaar verklaard. Een conclusie die tot veel kritiek leidde omdat Breivik daardoor niet tot een celstraf kunnen worden veroordeeld, maar alleen tot een langdurige psychiatrische behandeling. Nabestaanden en slachtoffers eisten een nieuw onderzoek.

Volgens de Noorse nieuwssite VG zullen twee psychiaters worden aangesteld die gaan kijken of ze het eens zijn met de bevindingen van het eerdere onderzoek. Daarin wordt gesteld dat Breivik aan psychoses lijdt en schizofreen is.

Proces begint op 16 april

Het proces tegen Breivik begint op 16 april. Als hij toerekingsvatbaar wordt verklaard, zal Breivik in elk geval 21 jaar (de maximale straf) vastzitten. Bij ontoerekeningsvatbaarheid wordt iedere drie jaar opnieuw beoordeeld of hij ‘genezen’ is en vrijgelaten kan worden.

    • Lex Boon