Nieuw geweld Zuid-Sudan: 57 doden - vrees voor genocide groeit

Gevluchte vrouwen in Zuid-Sudan zijn voor hun overleven afhankelijk van VN-voedselhulp. Foto Reuters / Isaac Billy

Een nieuwe uitbraak van etnisch geweld in Zuid-Sudan heeft deze week aan zeker 57 mensen het leven gekost. Dat heeft de regering van het jongste land ter wereld gisteravond bekend gemaakt. De meeste slachtoffers waren vrouwen en kinderen.

In Zuid-Sudan, dat zich juli vorig jaar afscheidde van het noorden, vechten de stammen ‘Murle’ en ‘Lou Nuer’ een bloedige vete uit. De directe aanleiding is koeienroof, maar er is steeds meer vrees voor genocidale motieven.

Zo stelt The New York Times in een reportage uit de stad Pibor vandaag dat de Lou Nuer al een verklaring hebben afgelegd waarin zij zeggen:

“We hebben besloten Murle-land binnen te dringen en om de gehele Murle-stam van het zicht der aarde te verwijderen.”

Aanval Wek waarschijnlijk wraakactie voor slachting in Pibor vorige week

De aanval van woensdag werd uitgevoerd door leden van de Murle-stam en is waarschijnlijk een wraakactie voor de slachting die de Lou Nuer ruim anderhalve week geleden in Pibor aanrichtten.

Zo’n zestig Murle drongen in de nacht van woensdag op donderdag het dorp Wek binnen verkleed in legeruniformen. Na de moordpartij, waarbij ook 53 mensen gewond raakten, namen zij 20.000 koeien mee.

Het afgelopen jaar vielen er volgens de Verenigde Naties alleen al in de Zuid-Sudanese regio Jonglei 1.100 doden - volgens geruchten zou het zelfs om ruim drieduizend doden gaan. Vele tienduizenden mensen raakten dakloos. En het conflict lijkt alleen maar te verergeren.

Koeiendiefstallen vonden in Zuid-Sudan altijd al over en weer plaats tussen de Murle en Lou Nuer, maar het geweld ontplofte een maand na de onafhankelijkheid, een gebeurtenis die juist nog gezamenlijk werd gevierd en bejubeld.

Onafhankelijkheid Zuid-Sudan legde onderlinge spanningen bloot

In augustus vorig jaar vermoorden de Murle zo’n 600 Lou Nuer en ontvoerden zij vele kinderen. Sindsdien volgen de wraakacties over en weer elkaar snel op.

Dat het geweld nu snel zulke grote vormen aanneemt komt doordat de gezamenlijke vijand van de zuidelijke stammen (het noorden) is weggevallen.

De overwegend christelijke en donkere bewoners van Zuid-Sudan vochten voor de onafhankelijkheid van Zuid-Sudan samen een jarenlange burgeroorlog uit tegen het overwegend Arabische noorden.

Na de splitsing van Sudan is in Zuid-Sudan echter geen sprake meer van een gemeenschappelijke vijand en komen plotseling de onderlinge, al jarenlang heimelijk broeiende vetes aan het licht.

Leger grijpt nauwelijks in vanwege banden met Lou Nuer stam

Zuid-Sudan heeft de Jonglei-regio al tot rampgebied verklaard. De Verenigde Naties hebben aangekondigd een massale hulpoperatie op touw te zullen zetten.

Volgens The New York Times grijpt de regering van Zuid-Sudan nauwelijks in, omdat de Lou Nuer buitengewoon veel manschappen leveren aan het leger van het nieuwe land. En Lou Nuer soldaten die andere Lou Nuer moeten stoppen of zelfs aanvallen, dat is in een land als Zuid-Sudan, waar etnische wortels belangrijk zijn, niet voor te stellen.

    • Niels Posthumus