Nationale staking Nigeria dit weekend opgeschort

Als de overheid geen gehoor geeft aan de stakers ligt vanaf maandag ook de olie-industrie plat. Foto AP / Sunday Alamba

De algemene staking in Nigeria die het land sinds maandag verlamt, wordt vanaf morgen opgeschort. Dat hebben de twee grootste vakbonden van het land vanmiddag besloten, zo meldt persbureau AFP.

Reden voor de opschorting zijn de onderhandelingen die dit weekend plaatsvinden tussen de vakbonden en president Goodluck Jonathan over de afgeschafte subsidie op de benzineprijs. Deze onaangekondigde beslissing van Jonathan op 1 januari was de aanleiding voor de acties. Als de gesprekken niets opleveren wordt de staking maandag hervat, en legt ook de olie-en gasindustrie het werk neer waardoor de uitvoer hiervan stil komt te liggen.

Abdulwahed Omar, voorzitter van een van de grote vakbonden zou eerder vandaag hebben verklaard dat slechts de protestacties in de grote steden van Nigeria worden gestaakt dit weekend, maar dat de staking wel wordt voortgezet. Omar zou dit vandaag tijdens een bijeenkomst in de hoofdstad Abuja gezegd hebben. Reuters meldt nu dat dit een “verspreking” was, de stakers hervatten dit weekend de werkzaamheden. Gisteren maakte Jonathan bekend in gesprek te gaan met de vakbonden om een einde te kunnen maken aan de ingrijpende acties.

Abdulwaheed Umar, een vertegenwoordiger van een van de grote Nigeriaanse vakbonden wordt belaagd door journalisten na een bijeenkomst met de federale overheid waarin gesproken werd over de benzineprijs. Foto AFP / Wole EmmanuelAbdulwaheed Umar, een vertegenwoordiger van een van de grote Nigeriaanse vakbonden wordt belaagd door journalisten na een bijeenkomst met de federale overheid waarin gesproken werd over de benzineprijs. Foto AFP / Wole Emmanuel

Vakbonden eisen terugkeren brandstofsubsidie

De vakbondsleden en de Nigeriaanse bevolking wil de afschaffing van de brandstofsubsidie van 1 januari teruggedraaid zien. De afschaffing van de subsidie heeft de brandstofprijzen ruimschoots verdubbeld van 35 cent naar 72 cent per liter. Ook vervoer en voedsel zijn sindsdien fors duurder geworden.

Nigeria is een belangrijke olieproducent. Per dag levert de productie ongeveer 2,65 miljoen vaten op en daarmee en voorziet het land in ongeveer acht procent van de Amerikaanse oliebehoefte. Als ook deze industrie stil komt te liggen heeft dat directe gevolgen voor de economie van het land.

Ondanks de florerende olieproductie leeft de grote meerderheid van de Nigerianen in armoede. De olierijkdom verdwijnt grotendeels in de zakken van grote oliemaatschappijen als Shell, die de Nigeriaanse olie-industrie in handen hebben. Daarnaast profiteert de politieke elite van de olie-inkomsten.

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan houdt vol dat de subsidie moest worden geschrapt om dat geld te kunnen besteden aan de broodnodige verbetering van wegen en andere openbare werken. De demonstranten wantrouwen de regering, en werpen tegen dat die beter kan beginnen met de bestrijding van de corruptie in de eigen gelederen.

    • Annemarie Coevert