Mooi of lelijk opscheppen

Ze hadden er nog drie. Winkeldochters. Bijna niemand wist dat ze bestonden. Toen stond het in deze krant. In een Chinese supermarkt in Amsterdam is een originele plaatstalen Chinese wok te koop, met houten steel. Maar hoe bestaat het; met een niet eerder vertoonde platte bodem. Toen waren de drie meteen weg en moest de winkelier een schip vol nieuwe originele plaatstalen woks met platte bodem bestellen.

Nog zo een sterk verhaal over de waanzinnige invloed van deze krant op de mens en zijn keukeninrichting. De Britse broers Joseph, in design en handel, beleveren kookwinkels met exclusief lelijk plastic gereedschap. Spatels, opscheplepels, snijplanken in verschillende kleuren en voor elke kleur jurk een bijpassende kleur maatbeker. Tussen al het Britse topdesign toch ook iets moois. Van roestvrij staal. Mooi omdat het uitstekend functioneert en zich niet ligt aan te stellen op het aanrecht. Een knoflookschommel met gaatjes. Hij wordt op knoflooktenen geperst en gewiebeld zodat de knoflookpulp door de gaatjes komt. Voor 20 euro in kookwinkels van stand. Maar opeens, net voor Sinterklaas vorig jaar, hing hij voor 12 euro in de Hema. Het stond hier geschreven en de krant was nog niet verschenen of de Hema was uitverkocht. Kookwinkeliers de pest in want de prijs van de Hema was nauwelijks hoger dan hun inkoopprijs voor de knoflookschommel. Oldenhof, met vestigingen in Hilversum, Amersfoort en Zwolle, sloeg terug door het ding eventjes op zijn website aan te bieden voor 11 euro. Daarna werd het 14 euro en nu de kust weer veilig is omdat de Hema de stunt maar voor één keer uithaalde, kost hij overal opnieuw 20 euro.

Hij wordt in China gemaakt, net als de gekleurde plastic en siliconen rommelmarkthandel van de broeders Joseph. Wat wordt eigenlijk niet in China gemaakt? Nou in elk geval ook mooi spul waar het design met zijn kleurpotloden niet aan te pas kwam. Moest u morgen helemaal opnieuw beginnen, voor uw keukeninrichting beveel ik een Chinees warenhuis aan (veel adressen op de website aziatische-ingredienten.nl). Want neem alleen al de pollepels. Hout in alle maten, ook hele grote. En in roestvrij staal, holle pollepels om ook mee op te scheppen. Ik kocht een grote met een steel van iets meer dan 40 centimeter. Voor grote soep en om de roeiboot mee te hozen. Maar er zijn ook bloedmooie hele kleine. Met in de steel de maat geponst en de inhoud. De kleinste van 8 euro, met een bolletje van 5 centimeter doorsnee met aan beide zijden een bescheiden schenktuitje heeft een inhoud van 0,3 liter. En dat klopt exact. Maar wilt u het liever lelijk zonder maataanduiding er op? Goed, kost u twee euro meer.

    • Wouter Klootwijk