Ministerie waarschuwt: wees extra alert bij bezoek aan Thailand

Toeristen begin december bij een Boeddha-tempel in de Thaise hoofdstad Bangkok. Foto AP / Apichart Weerawong

Nederlanders die naar Thailand reizen wordt geadviseerd extra waakzaam te zijn als ze plekken bezoeken waar grote groepen westerse toeristen bijeenkomen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vanmiddag gemeld in een aangescherpt reisadvies.

Het risico op terroristische aanslagen zou in de hoofdstad Bangkok zijn toegenomen. Buitenlandse terroristen zijn volgens de Verenigde Staten van plan binnen afzienbare tijd aanslagen te plegen op toeristische plekken in Bangkok. Ook Amerikanen en Britten zijn door hun eigen landen opgeroepen extra voorzichtig te zijn.

De Thaise regering kreeg vlak voor de jaarwisseling een tip over een mogelijke aanslag op Israëliërs in het land. Er zijn twee verdachten, van wie er een gisteren werd ingerekend. De Thaise politie ondervraagt een Libanees die banden met Hezbollah zou onderhouden.

Het vermoeden bestaat dat er een verband is tussen de terreurdreiging in Thailand en de toegenomen spanningen rondom het Iraanse atoomprogramma. Een Iraanse atoomwetenschapper werd woensdag gedood bij een aanslag. De Libanese sjiitische militie Hezbollah, die vermoedt dat Israël erachter zit, wordt gefinancierd door Iran en Syrië.

    • Pim van den Dool