Kortkolom economie

Nederlandse productie daalt, omzet stijgt

Amsterdam. De productie van de Nederlandse industrie is in november op jaarbasis gedaald, waar de omzet op jaarbasis steeg, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De productie daalde met 1 procent op jaarbasis. Dat is de eerste daling in twee jaar. De productie van aardolie, rubber, chemische en kunstofproducten nam met 6 procent af. Een maand eerder steeg de productie van de Nederlandse industrie op jaarbasis met 1 procent. De omzet van de industrie is in november 7 procent hoger uitgekomen dan een jaar eerder. De transportmiddelenindustrie behaalde met 11 procent de grootste stijging. De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie behaalde 10 procent meer omzet, maar dit komt met name door 15 procent hogere prijzen. De voedings- en genotmiddelenindustrie boekte 8 procent omzetgroei, ook bijna volledig toe te schrijven aan hogere prijzen, aldus het CBS. (Dow Jones)

Deviezen China dalen door uitstroom kapitaal

Rotterdam. De deviezenreserves van China zijn aan het eind van 2011 voor het eerst in meer dan een decennium gedaald, mede door de uitstroom van kapitaal vanwege zorgen over de wereldwijde economische onzekerheid en een vertragende economische groei in China. De buitenlandse reserves bedroegen aan het einde van december in totaal 3.180 miljard dollar, een daling van 20,6 miljard dollar in vergelijking met het derde kwartaal dat eindigde op 30 september, blijkt uit gegevens van de Chinese centrale bank. In het derde kwartaal was er sprake van een toename met 4,2 miljard dollar ten opzichte van het tweede kwartaal. Dit is de eerste keer dat de deviezenreserves van China daalden sinds 1988”, stelde econoom Zhiwei Zhang van Nomura. (Dow Jones)

Delta, US Airways, TGP overwegen bod op AMR

Amsterdam. Delta Air Lines, US Airways en private-equity firma TPG Capital overwegen los van elkaar een bod te doen op de moedermaatschappij van American Airlines. Die maatschappij vroeg eind november uitstel van betaling aan om de financiële problemen te boven te komen. Dat zou een nieuwe stap in de consolidatie van de Amerikaanse luchtvaartindustrie kunnen inluiden, zeggen bronnen die bekend zijn met de materie. Volgens deze bronnen kan het maanden duren, voordat er concrete biedingen worden gedaan. Deze stappen markeren een nieuwe fase van consolidatie in de VS-luchtvaartindustrie, nadat Delta het voormalige Northwest Airlines overnam en United Airlines en Continental fuseerden tot het huidige United Continental. (Dow Jones/WSJ)