Kortkolom buitenland

Zes doden bij aanval Al-Shabaab in Kenia

Garissa. Somalische militanten van Al-Shabaab hebben zes mensen gedood bij een aanval op een kamp van de politie in Noord-Kenia. Dat heeft de Keniaanse politie gisteren bekendgemaakt. Drie agenten, een ambtenaar, een leraar en een zwangere vrouw kwamen om het leven. Vier regeringsfunctionarissen worden nog vermist. Al-Shabaab zegt verschillende mensen te hebben gegijzeld, een aantal noemden ze niet. Ook heeft de sekte voertuigen, wapens en communicatieapparatuur meegenomen. De aanval is een reactie op de Keniaanse interventie in Zuid-Somalië die in oktober begon. Kenia viel zijn buurland binnen na een aantal ontvoeringen van buitenlanders door Somaliërs. (AP, Reuters)

OVSE: verkiezingen in Rusland zijn bezoedeld

Moskou. De Russische parlementsverkiezingen van 4 december 2011 voldoen niet aan de maatstaven van een democratie en zijn bezoedeld door wetsovertredingen. Dat concludeert de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in haar eindrapport over die verkiezingen dat gisteren is gepresenteerd. De OVSE was in een eerste verklaring voorzichtig kritisch maar toont zich nu veel feller. Behalve van grootschalige schendingen van de kieswet rept de OVSE van serieuze aanwijzingen voor stembusfraude en van het tegenwerken van internationale verkiezingswaarnemers. Ook kritiseert de OVSE het niet toelaten van oppositiepartijen tot de verkiezingen en het gebrek aan onafhankelijkheid van de Centrale Kiescommissie. (NRC)

Bosnië-Herzegovina heeft premier

athene. Bosnië-Herzegovina heeft een nieuwe premier. Het parlement stemde gisteren in met de benoeming van Vjekoslav Bevanda. Bevanda, econoom en ex-minister van Financiën op regionaal niveau, beloofde meteen werk te maken van hervormingen om de economie te reanimeren. Hij geldt als een technocraat. De vorming van een regering en benoeming van een premier komen vijftien maanden na de verkiezingen. De etnische groepen binnen Bosnië-Herzegovina, Bosnische moslims, Serviërs en Kroaten konden het niet eens worden over de machtsverdeling. Zowel voor als na de verkiezingen lag door de politieke impasse alles stil. De begroting voor 2011 was niet rond, IMF-steun was opgeschort en Bosnië leek het uitzicht op EU-lidmaatschap te verliezen. (NRC)

EU: politiek Israël bedreigt oplossing

Jeruzalem. Met de bouw in nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever en de beperkingen die worden opgelegd aan Palestijnen, ondergraaft Israël in hoog tempo de levensvatbaarheid van een toekomstige Palestijnse staat. Dat stelden de ambassadeurs van de landen van de Europese Unie in Jeruzalem en Ramallah afgelopen zomer in een intern rapport, dat nu is uitgelekt. Israël verwijt de EU „geheime rapporten op te stellen, zonder ons om informatie te vragen”. (AFP)

Ruimtestation ontwijkt stukje van satelliet

Washington. Het Internationale Ruimtestation ontwijkt vandaag een stuk ruimteafval om mogelijke schade aan het station te voorkomen. De stuwraketten zullen om tien over vijf Nederlandse tijd ontbranden om het ruimtestation van positie te doen veranderen. Het stukje satelliet dat afkomstig is van een satellietbotsing in 2009 heeft een diameter van tien centimeter. Door de snelheid waarmee losse objecten zich voortbewegen in de ruimte kan zelfs een verfschilfer al schade aan het station toebrengen. Het is de dertiende keer sinds 1998 dat het ruimtestation een dergelijke manoeuvre moet maken. (NRC)