Kortkolom binnenland

Oppositie Kamer na reis Kunduz enthousiast

Rotterdam. De fractievoorzitters in de Tweede Kamer zijn enthousiast teruggekeerd van een kort bezoek aan Afghanistan. Jolande Sap van GroenLinks vertelde gisteravond „onder de indruk” te zijn van de Nederlandse politietraining in Kunduz. Ook Alexander Pechtold (D66) sprak zijn lof uit. Hij noemde de missie „goed van tevoren bedacht” en vindt dat ze „al snel resultaat begint te boeken”. De mening van deze oppositieleiders is belangrijk omdat Geert Wilders – om veiligheidsredenen thuisgebleven – en zijn PVV de missie niet steunen. De oppositiepartijen die vóór waren, kregen veel kritiek op de voorwaarden die ze stelden. Joël Voordewind (ChristenUnie): „Ons is daar verteld dat het mandaat niet knelt en het politieke debat in Nederland juist als een versterking van de missie wordt gezien.” (NRC)

Boender houdt Arondéuslezing niet

Haarlem. René Boender houdt dit jaar toch niet de Willem Arondéuslezing. Dat heeft een woordvoerder van Noord-Holland bekendgemaakt. PVV’er Hero Brinkman verzette zich in december nog tegen de keuze van Boender, schrijver en spreker over ‘de toekomst’, door de provincie. Brinkman noemde diens gage „compleet over de top” en Boender een klimaatgoeroe. Boender zou „niet gewend zijn in een dergelijke atmosfeer” van kritiek op te treden. Vorig jaar ontstond er ook ophef rondom de lezing. Die zou toen worden gehouden door publicist Thomas von der Dunk. Dit ging, na fel verzet van de leider van de PVV-fractie in de Noord-Hollandse Staten, niet door. Von der Dunk trok onder meer parallellen tussen de Tweede Wereldoorlog en de opkomst van Geert Wilders. (Novum)

Natalee Holloway in VS doodverklaard

Rotterdam. Een rechter in de Amerikaanse staat Alabama heeft gisteren Natalee Holloway doodverklaard. De rechter deed dit na een hoorzitting die was aangevraagd door David Holloway, de vader van de ruim zes jaar geleden op Aruba verdwenen tiener. Zijn advocaat zei dat er geen bewijs is dat ze nog in leven is. De 18-jarige Natalee Holloway verdween in mei 2005 tijdens een vakantie op Aruba. Ze werd voor het laatst gezien met Joran van der Sloot, die nog steeds geldt als hoofdverdachte van de verdwijning. Van der Sloot zit nu vast in Peru voor de moord op de 21-jarige Stephany Flores. Moeder Beth Holloway stond eerder niet achter de doodverklaring van haar dochter, maar volgens haar advocaat heeft ze er inmiddels geen bezwaar meer tegen. (Novum/AP)

Twitter verwijdert vals account advocate

Amsterdam. Twitter heeft het valse account van advocaat Bénedicte Ficq verwijderd. Zij kwam er onlangs achter dat al sinds de zomer uit haar naam twitterberichten werden gestuurd. Daarop bepleitte ze strafrechtelijke aanpak van identiteitsfraudeurs. Dat vindt ze nog steeds nodig. „Het is een kwestie van tijd voor er een nieuw account onder mijn naam zal verschijnen.” Ficq zegt dat ze is overstelpt met reacties van slachtoffers van identiteitsfraude. De SP heeft vragen gesteld aan staatssecretaris Teeven (Justitie, VVD). (NRC)

Rosenthal kritisch over gratie door Bouterse

Den Haag. De Surinaamse president Desi Bouterse geeft een verkeerd signaal af met de gratieverlening aan zijn stiefzoon Romano M. Maar Nederland zal het besluit niet veroordelen, schreef minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) gisteren in antwoord op Kamervragen van Frans Timmermans (PvdA). Romano M. zat een celstraf van vijftien jaar uit voor het doden van een winkelier en het gooien van een handgranaat naar de Nederlandse ambassadeur. (Novum)