Komiek Colbert steunt zichzelf als president VS

De Amerikaanse komiek Stephen Colbert wil zich mengen in de race om het Amerikaanse presidentschap. Gisteravond zei Colbert in zijn show ‘Colbert Report’ dat hij president wil worden van „de Verenigde Staten van South Carolina”. Daar is volgende week zaterdag de volgende etappe van de Republikeinse voorverkiezingen.

Om mee te mogen doen heeft Colbert tijdens zijn show de leiding van zijn eigen ‘super PAC’ overgedragen aan collega-komiek Jon Stewart. Colbert begon zijn super PAC, een lobbygroep, om de draak te steken met de macht van geld in de Amerikaanse politiek. Het is verboden voor deze superlobby’s – waaraan bedrijven en miljonairs ongelimiteerd mogen doneren – om een presidentskandidaat te steunen, maar via omwegen doen ze dat wel.

De super PAC’s spelen een prominente rol in de voorverkiezingen van de Republikeinen. Ze betalen spotjes met scherpe aanvallen op de rivalen van de kandidaat die ze indirect steunen. Colbert mengde zich ook in de strijd met reclames van zijn eigen super PAC, ‘Americans for a better tomorrow, tomorrow’.

Jon Stewart zei „zeer vereerd” te zijn om nu de leiding te krijgen over de super PAC van Colbert, die vanaf nu „natuurlijk” niets meer met Colbert te maken heeft. „Ik zweer dat Stephen en ik geen geheime knipogen met elkaar hebben afgesproken om informatie over te brengen”, aldus Stewart.

Colbert kreeg de afgelopen dagen veel media-aandacht omdat hij volgens een peiling meer stemmen kan krijgen in South Carolina dan Jon Huntsman, een van de serieuze Republikeinse kandidaten.