Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Joran van der Sloot veroordeeld tot 28 jaar cel - ‘gegokt en verloren’

Joran van der Sloot in afwachting van zijn vonnis in de rechtbank in Peru. Screenshot livestream NOS.nl

Joran van der Sloot moet 28 jaar de gevangenis in voor de moord op de 21-jarige Peruaanse studente Stephany Flores in mei 2010. Dat heeft de rechtbank in Peru vanmiddag besloten. Afgelopen woensdag bekende Van der Sloot al schuld in de hoop op strafvermindering.

Rechtbank acht moord bewezen

De rechtbank acht de moord op Flores bewezen en nam de wreedheid van de daad en Van der Sloots berekenende karakter mee in de strafbepaling. Volgens de rechtbank heeft hij niet aangetoond dat hij geestelijk niet in orde is. Het psychiatrisch onderzoek stelde vast dat hij geen psychoses of andere psychiatrische stoornissen heeft. De rechtbank vindt dat Van der Sloot verantwoordelijk is voor zijn daden. Ook moet Van der Sloot ruim 58.600 euro (200.000 Peruaanse sol) aan de familie van Flores betalen. Als hij op 10 juni 2038, dat is na aftrekken van de tijd van zijn voorarrest, zijn straf heeft uitgezeten wordt Van der Sloot Peru uitgezet.

NRC-redacteur Marcel Haenen was erbij in Peru. Volgens hem bleek vandaag dat Joran “gegokt en verloren heeft”:

“Het is een pokerspeler, zo speelde hij dit spel door zich twee dagen geleden nog coöperatief op te stellen. Hij bekende wel schuld, maar hij toonde volgens de rechtbank op geen enkele manier berouw voor zijn daad. Het was alleen een tactisch spel om strafvermindering te krijgen. De enige verzachtende omstandigheid was zijn jeugdige leeftijd ten tijde van de moord - daarom werd het niet dertig jaar, maar 28 jaar.”

Van der Sloot misschien in hoger beroep

Van der Sloot beriep zich aan het einde van de uitspraak op zijn recht tot overleg met zijn advocaat om in beroep te gaan. Dit is nog niet bevestigd door zijn advocaat. Haenen zegt dat dat hem waarschijnlijk weinig zal opleveren:

“Joran heeft van tevoren aangekondigd dat als hij een straf van deze lengte zou krijgen, hij in beroep zou gaan. Maar daarin zal hij een kleine kans hebben. De Peruanen - zowel de rechtbank als het Peruaanse volk - vinden hem een rotjongen en zien niet in waarom hij minder straf zou moeten krijgen.”

In de ruim twee uur durende zitting hoorde Van der Sloot het vonnis nerveus en trillerig aan. Hij transpireerde hevig en veegde vaak met zijn hand over zijn gezicht. Na een half uur voorlezen van feiten vroeg zijn vertaalster om een korte pauze en een glas water. De rest van het vonnis mochten hij en de vertaalster zittend aanhoren.

Haenen vanuit Peru:

“Het was hier een uitzonderlijk hete dag. Het zweet dreef de zaal uit, bij wijze van spreken. Joran moest gaan staan voor de uitspraak, maar die duurde erg lang. Op een gegeven moment dachten we dat hij ging flauwvallen. Toen mocht hij toch weer gaan zitten.”

Schuldbekentenis: ‘Ik heb spijt’

Het vonnis komt binnen de vastgestelde tijd die de rechtbank kreeg om het vonnis uit te spreken. De Peruaanse wet schrijft namelijk voor dat als een verdachte aan het begin van het proces bekent, de rechters binnen 48 uur met een vonnis moeten komen. Van der Sloot bekende afgelopen woensdag de moord op Flores. De advocaat van Van der Sloot, José Jiménez Navarro, zei te hopen op een strafvermindering van dertig naar tien jaar omdat Van der Sloot aan een posttraumatische stress-stoornis zou lijden.

Met de schuldbekentenis stemde Van der Sloot in met de aanklacht van justitie, die in augustus vorig jaar al dertig jaar cel tegen hem eiste. De maximumstraf voor moord in Peru is in principe twintig jaar, maar dat kan hoger uitvallen als sprake is van grote wreedheid. Bij de moord op de 21-jarige Flores was dat volgens de Peruaanse justitie het geval. Van der Sloot wordt naast de moord verdacht van diefstal van geld, een laptop en de auto van Flores. Hij zou haar in mei 2010 in een hotelkamer in de Peruaanse hoofdstad Lima hebben omgebracht. Na een vlucht naar buurland Chili kon hij worden opgepakt en zat hij in de zwaarbewaakte Miguel Castro Castro gevangenis in Lima.

Jorans schuldbekentenis afgelopen woensdag, waarin hij zei spijt te hebben:

Van der Sloot is ook nog altijd de enige verdachte in de zaak rond de verdwijning van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway in 2005 op Aruba. Zij werd gisteren door een Amerikaanse rechter dood verklaard.