Joran van der Sloot: the story so far

Joran van der Sloot in de rechtbank in Lima, Peru op woensdag 11 januari 2012. Foto AFP / Ernesto Benavides

Vanmiddag om 16:00 uur doet de rechter in Peru uitspraak in de zaak Stephany Flores tegen verdachte Joran van der Sloot. Hoe begon het allemaal ook alweer voor Van der Sloot? Een chronologisch overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen.

Mei 2005: De zaak Natalee Holloway

Joran van der Sloot krijgt bekendheid als de 18-jarige Natalee Holloway op 30 mei 2005 verdwijnt tijdens een vakantie op het Caribische eiland Aruba. Ze wordt voor het laatst gezien met Van der Sloot. Die is nooit vervolgd voor de verdwijning, maar geldt nog wel als hoofdverdachte. In 2007 schrijft hij een boek over de vermissingszaak, waarvoor hij dan de media opzoekt:

Het beruchte wijnincident bij Pauw & Witteman

Misdaadjournalist Peter R. de Vries is al vanaf het begin van de verdwijning van Holloway met de zaak bezig. In januari 2008 is Van der Sloot samen met De Vries te gast bij het programma Pauw & Witteman, waar Van der Sloot uit woede een glas wijn in het gezicht van De Vries gooit (vanaf 1:13):

De Vries krijgt in datzelfde jaar in samenwerking met Patrick van der Eem, een Antilliaanse ondernemer, via een undercoveroperatie met een verborgen camera de volgende ‘bekentenis’ van Van der Sloot en meent daarmee de zaak te hebben opgelost:

De Vries’ uitzending van februari 2008 waarin de bekentenis voorkomt trekt destijds een recordaantal van 7 miljoen kijkers:

Holloway dood verklaard - zaak nog altijd onopgelost

Gisteren verklaarde een Amerikaanse rechter Natalee Holloway op verzoek van de vader van het slachtoffer, David Holloway, dood. In september verzocht Holloway de rechter al zijn dochter dood te verklaren. Holloway was van mening dat zijn dochter dood was en wilde dat zij wettelijk doodverklaard werd zodat hij de betaling van haar ziekteverzekering kon stopzetten en haar spaargeld kon gebruiken om haar broer te laten studeren. In 2008 publiceerde nrc.next al eens een uitgebreid overzicht van alle gebeurtenissen omtrent de zaak Natalee Holloway van het moment van haar verdwijning tot de uitzending van Peter R. de Vries.

Mei 2010: De zaak Stephany Flores

In de nacht van 29 op 30 mei 2010 bracht Van der Sloot de nacht door met Stephany Flores in het casino Atlantic City in de hoofdstad van Peru. Later werd zij dood gevonden in zijn hotelkamer. Van der Sloot vluchtte naar buurland Chili, waar hij werd opgepakt en uitgeleverd aan Peru. In september 2011 dook de volgende politievideo op waarin Van der Sloot toegaf Flores om het leven te hebben gebracht:

http://youtu.be/XIk5q9TZGMg

Afgelopen woensdag bekende Joran van der Sloot voor de Peruviaanse rechtbank de moord op en beroving van Stephany Flores. Hiermee komt hij in aanmerking voor strafvermindering. De Peruaanse justitie eist dertig jaar cel tegen hem. Hoe hoog de mogelijke aftrek is vanwege de bekentenis, is aan de drie vrouwelijke rechters die de zaak behandelen.

Wie is Joran van der Sloot?

Joran van der Sloot wordt in 1987 geboren in Arnhem. In 1990 verhuist hij met zijn ouders naar Aruba, waar hij op de International School of Aruba zit. Hij staat te boek als een jongen die niet veel vriendschappen heeft. Wel is hij op school goed in sport en wordt hij ook “honor student”, een titel voor een leerling die, naast het behalen van goede schoolresultaten, zich ook inzet binnen de school. Hij is 18 jaar oud als hij met de vermissing van Natalee Holloway in verband wordt gebracht.

    • Judith Laanen