Japanse premier Noda ontslaat vijf ministers

De Japanse premier Yoshihiko Noda heeft vandaag vijf leden van zijn kabinet vervangen in de hoop dat de oppositie nu bereid zal zijn met zijn financiële plannen in te stemmen.

De oppositie, die een meerderheid heeft in het Hogerhuis, had gedreigd de nieuwe wetgeving omtrent hogere omzetbelasting te blokkeren als de minister van Defensie, Tasuo Ichikawa, niet ontslagen zou worden. Ichikawa lag onder vuur omdat hij onlangs ontkende iets af te weten van een incident in 1995 dat voor veel Japanners nog steeds zeer gevoelig ligt. Toen werd een Japans schoolmeisje door drie Amerikaanse soldaten verkracht. De oppositie eiste ook het vertrek van de minister van Consumentenzaken, die vanwege verschillende incidenten onder vuur lag.

Nu Noda vijf ministers heeft ontslagen, hoopt hij verder te kunnen met het hervormen van sociale voorzieningen en de omzetbelasting, twee van de speerpunten van de premier, die afgelopen september aantrad. Volgens Noda moet Japan snel stappen ondernemen om de nationale schuld te verminderen, die naar verwachting zal toenemen door een snel groeiende groep gepensioneerden die aanspraak maakt op veel sociale voorzieningen. Noda heeft aangekondigd de omzetbelasting van vijf procent te willen verhogen tot acht procent in 2014 en tot tien procent in 2015.

Het Japanse kabinet bestaat uit zeventien ministers. De ministers van Financiën en van Buitenlandse Zaken hebben hun positie behouden. (AP)