Is die Stradivarius echt wel de beste?

TO GO WITH AFP STORY BY DOMINIQUE SIMON (FILES) -A picture taken on December 3, 2009 shows a Stradivarius violin at the restoration and research laboratory of the Musee de la Musique in Paris. Amongst the most famous of string instrument, Stradivarius and Guarnerius are prohibitively expensive for musicians nowadays and are acquired in auction rooms or on-line by sponsors who in turn lend them to artists. AFP PHOTO/ PATRICK KOVARIK AFP

Violen van Antonio Stradivari (1644-1737) zijn al eeuwenlang synoniem met ‘de beste violen ter wereld’. In Nederland spelen André Rieu en Janine Jansen op een van zijn 512 overgebleven violen. Een Stradivarius is al snel een paar miljoen euro waard. Voor een nieuwe viool van de beste vioolbouwers van dit moment betaal je zo’n 35.000 euro, maar die zou dus minder goed klinken. Toch bleken professionele violisten – geblindeerd door een lasbril – bij recent onderzoek geen voorkeur te hebben voor een Stradivarius ten opzichte van een goede moderne viool. Is de mythe ten einde?

    • Hendrik Spiering