Iran wil 'serieus gesprek' over nucleair dossier

De Iraanse opperste leider heeft gisteren de Amerikaanse CIA en de Israëlische Mossad beschuldigd van de jongste moord op een Iraanse atoomwetenschapper. Maar tegelijk heeft Teheran in een gebaar van goede wil naar de buitenwereld herhaald bereid te zijn tot „serieuze onderhandelingen” over het nucleaire dossier. Nog deze maand zal ook een hoge delegatie van het Internationaal Atoomenergie Agentschap Teheran bezoeken om te praten over de aanwijzingen dat Iran, ondanks zijn ontkenningen, heimelijk werkt aan een nucleair wapen.

Opperste leider Ali Khamenei sprak van een „laffe moord” op de wetenschapper, die woensdag doelwit werd van een bomaanslag in Teheran. Conservatieve Iraanse kranten riepen tegelijk op tot vergelding tegen Israël. Amerikaanse leiders hebben ontkend met de moord te maken te hebben. Maar Israëlische functionarissen hebben een Israëlische rol laten doorschemeren.

Parlementsvoorzitter Ali Larijani zei gisteren op een persconferentie na een ontmoeting met Turkse leiders in Ankara van mening te zijn dat „alle kwesties makkelijk kunnen worden opgelost door onderhandelingen”. Maar, zei hij, het moeten wel serieuze gesprekken zijn, „geen namaak”. Onderhandelingen tussen Iran en de zogeheten ‘P5+1’, de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland, zijn een jaar geleden opgeschort. Teheran heeft al eerder laten weten weer te willen praten, maar in het Westen is daar lauw op gereageerd.

Diplomaten in Wenen meldden dat Iran ook heeft toegezegd te praten over de beschuldigingen dat het een geheim nucleair wapenprogramma heeft. De afgelopen jaren heeft het geweigerd daar met het IAEA over te spreken. Alle beschuldigingen zijn vervat in het laatste – en hardste – IAEA-rapport tot dusverre, van november.

Japan kwam vandaag terug van zijn sterke steun voor de nieuwe, harde Amerikaanse sancties tegen de olie-export van Iran. Premier Yoshihiko Noda zei dat de regering daar nog over moet beslissen en dat de belangen van het bedrijfsleven mee in beschouwing moeten worden genomen. Gisteren zei zijn minister van Financiën, Jun Azumi, dat Japan zo gauw mogelijk zou beginnen de olie-import uit Iran te verminderen. Maar Noda omschreef die uitspraak als een „persoonlijk standpunt”. Washington probeert brede steun in de wereld te krijgen voor de versterkte sancties die beogen Iran ertoe te dwingen zijn nucleaire verrijkingsprogramma te bevriezen. Teheran weigert dat te enenmale. (AFP, AP)