India wil online censuur - ‘laatste woord niet over gezegd’

Het Hooggerechtshof van Delhi in India heeft gewaarschuwd dat het onder meer de websites Facebook en Google zal laten blokkeren als die bedrijven geen maatregelen nemen om ongewenste informatie te verwijderen. Dat bericht persbureau AFP.

Google en Facebook waren juist naar het Hooggerechtshof gestapt om van deze rechtszaak af te komen. Een burger diende enige tijd terug een aanklacht in tegen de twee bedrijven vanwege het publiceren van aanstootgevend materiaal.

De Indiase minister van Communicatie, Kapil Sibal zei daarop in december dat hij “onacceptabele” online informatie wilde aanpakken. Als voorbeelden van wat onacceptabel zou zijn, noemde hij gefakete naaktfoto’s van Indiase politici en religieus gevoelige afbeeldingen.

Aanleiding voor de boosheid was onder meer een Facebookpagina die de premier beledigt. Maar ook beledigingen aan het adres van Sonia Gandhi, de voorzitter van de congrespartij, zetten kwaad bloed. Op één van de foto’s is premier Singh samen met Sonia Gandhi te zien in een compromitterende positie.

Waarschijnlijk Hindoe-fatsoensrakkers achter censuurvoorstel

Onze oud-correspondent in India, Wim Brummelman, zegt over de affaire:

“Sommige bevolkingsgroepen in India zijn erg overgevoelig voor dit soort zaken. Nog niet zo lang geleden werd bijvoorbeeld ook het boek van Jozef Lelyveld over Mahatma Gandhi in verschillende deelstaten verboden, omdat het inging op de vermeende homoseksuele geaardheid van Gandhi. Er bestaat persvrijheid in India, maar vooral in rechts-hindoeïstische hoek zijn er nogal wat fatsoensrakkers.”

Mukul Rohatgi, advocaat van Google India zei tijdens de zitting van het Hooggerechtshof vandaag over de gewenste controle over de inhoud van website als die van Google:

“Menselijke tussenkomst is niet mogelijk. Het is niet haalbaar al dit soort zaken te willen controleren.”

India telt 1,2 miljard inwoners. Nu gebruiken zo’n 110 miljoen mensen in het land internet. Binnen vijf jaar zal dat volgens de verwachtingen stijgen tot 600 miljoen.

De lijst met in totaal 21 sociale netwerk websites die met afsluiting in India worden bedreigd omvat naast Facebook en Google ook websites van Yahoo en Microsoft.

Voorlopig blijven de websites nog wel gewoon draaien. Op 13 maart wordt de rechtszaak hervat. Brummelman:

“Het laatste woord zal hier nog lang niet over zijn gezegd. Maar het toont wel weer de merkwaardige schaduwzijde van de vaak zo geprezen hindoe-tolerantie aan.”

    • Niels Posthumus