India een jaar poliovrij

Er blijven drie landen over waar het virus nog aanwezig is.

Vandaag is India een jaar lang vrij van nieuwe poliogevallen. Als alle lopende proefmonsters negatief blijken, zal India voor het eerst in de geschiedenis officieel poliovrij verklaard worden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt dit een mijlpaal.

Met India’s succes blijven drie landen over waar het poliovirus, dat ernstige spierverlammingen veroorzaakt, nog endemisch is: Nigeria, Pakistan en Afghanistan. Het lukt maar niet het virus daar definitief uit te roeien. Een wereldwijde vaccinatiecampagne tegen polio was tot de eeuwwisseling zeer succesvol. Ten opzichte van 1988, toen wereldwijd nog jaarlijks 350.000 mensen met het virus besmet raakten, is de incidentie met 99 procent gedaald tot minder dan 500 gevallen in 2001.

Maar vanuit de laatste haarden veroorzaakt het virus nog steeds uitbraken elders in de wereld. Vorig jaar telde de WHO in totaal 1.351 poliogevallen. (NRC)