Hij ging voor de creatieve draai

Ik was in de Formido voor scharnieren en moest de hele tijd aan die knotsgekke Bavo Galema denken. Hij presenteerde tot voor kort het autoprogramma Gek op Wielen. Ik liep vorig jaar een opnamedagje mee, maar een artikel kwam er nooit. RTL schrapte het programma.

Eerst waren we op het circuit van Zandvoort waar Bavo en race-expert Danny van Dongen rondreden in een Suzuki Swift Sport.

Op de set noemden ze Bavo Galema ‘Bavo Galbak’, bedrijfshumor. Bavo sprak op mij in.

Hele gesprekken over ‘de creatieve insteek’.

„Met gekke typetjes en een luchtige draai weten we Gek op Wielen te verheffen boven de rest.”

Hij zou zich nooit lenen voor een programma waarin hij werd veroordeeld tot het oplezen van alleen maar merknamen. Hij ging voor ‘de creatieve draai’.

’s Middags parkeerde Bavo een rode Suzuki Swift Sport op het parkeerterrein van een Formido Bouwmarkt, naast een vlaggenmast, waaraan een enorme blauwe Formido-Deco-Bouwmarkt-vlag wapperde.

Bavo stapte uit, leunde tegen de vlaggenmast en zei: „U herinnert zich vast Danny van Dongen, onze racedeskundige... Hij heeft me zo goed gecoacht dat ik hem heb beloofd een helmenrek te bouwen.”

Hij zuchtte diep en stapte de bouwmarkt binnen.

Via rekken met lijmen, waterstofzuigers, verven, boormachines, tapes, behangrollen, grasmaaiers, vloerbedekkingen, automatten en pedaalemmers belandde hij bij ‘de makkelijk in elkaar te zetten stellingkasten’.

„Ik kan natuurlijk een enorme stellage in elkaar zetten”, zei hij, „maar dit is veel makkelijker...”

De camera zoemde in op de Formido Home Label Stellingkasten, waaraan een levensgroot oranje prijskaartje hing. Ze kostten 29,95 euro per kast.

„Even een karretje halen”, zei Bavo.

Weer die tocht door de Formido

Van bovenaf gefilmd, zodat duidelijk werd hoe overzichtelijk zo’n Formido bouwmarkt is.

Op het parkeerterrein legde Bavo de twee Home Label Stellingkasten van Formido in de achterbak van zijn Suzuki Swift.

„Nou alsof hij ervoor gemaakt is”, zei Bavo. „Danny mag trouwens niet klagen over het gewicht van zijn nieuwe stellingkasten.”

Hij gooide de achterklep dicht en concludeerde dat er nog voldoende ruimte in de Suzuki Swift was.

„Ik had wel 36 van die stellingkasten mee kunnen nemen.”

Op het circuit stond Danny voor een witte Suzuki Swift Sport, waarop grote stickers van Formido waren geplakt.

Bavo: „Wat vind jij speciaal aan de Formido Suzuki Swift Cup?”

Danny: „Het bijzondere aan deze Formido Suzuki Swift Cup is dat alle auto’s gelijk zijn. Het zijn allemaal Suzuki Swift Sports.”

In zijn hoofdkantoor maakte de directeur van Formido het item qua creatieve insteek helemaal af. Hij trok een later nooit meer overtroffen vergelijking tussen de autoracerij en Formido Bouwmarkten. „Als je materialen tot in detail kloppen, ben je aan het eind de winnaar.”

Marcel van Roosmalen

    • Marcel van Roosmalen