Het Rode Kruis stopt voedselhulp Somalië

De hulporganisatie zegt gehinderd te worden door de lokale autoriteiten.

Het Internationale Rode Kruis heeft de voedselhulp aan het midden en zuiden van Somalië stilgelegd omdat lokale autoriteiten de distributie van noodhulp blokkeren. Dat meldde de hulporganisatie gisteren.

Hierdoor zijn 1,1 miljoen Somaliërs verstoken van voedsel. Ook de verstrekking van zaden en meststoffen aan ongeveer 100,000 boeren wordt opgeschort.

De betreffende gebieden worden gecontroleerd door de terreurgroep Al-Shabaab en andere milities. Deze groeperingen laten de hulporganisaties belastingen betalen in ruil voor toegang tot de noodleidende bevolking.

De opschorting van de noodhulp komt onverwacht omdat het Rode Kruis al sinds oktober 2011 een overeenkomst met Al-Shabaab had, waardoor de organisatie haar werk kon blijven doen.

Enige tijd geleden wilde Al-Shabaab ook al de belasting voor hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen verhogen van 5 naar 15 procent. Er zijn berichten dat de terreurgroep in geldnood zit, wat een verklaring voor deze acties kan zijn.

Sinds Al-Shabaab in november vorig jaar zestien andere hulporganisaties de toegang tot het land ontzegde loopt de noodhulp, om de gevolgen van hevige droogte en oorlog tegen te gaan, geregeld spaak. Het Rode Kruis is een van de weinige hulporganisaties die actief is in de regio. (NRC)