Frankrijk ‘valt weg uit de elite’: kredietstatus verlaagd naar AA+

Frankrijk heeft niet langer een triple-A-status. Foto AFP / Thomas Coex

Frankrijk is zijn triple-A-status kwijt. Het hoogst mogelijke niveau van kredietwaardigheid is het land ontnomen door Standard & Poor’s. Ook Spanje, Italië en Portugal worden afgewaardeerd.

Dat heeft het Franse ministerie van Financiën vanavond bevestigd.

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe #Baroin bevestigt op France 2 afwaardering Frankrijk #AA+

De status van Frankrijk gaat van AAA naar AA+. Dat Frankrijk afgewaardeerd zou worden, hing al even in de lucht. Franse banken hebben veel Zuid-Europees schuldpapier en de problemen in Griekenland en Italië maken Frankrijk daarmee ook kwetsbaar. De afwaardering betekent dat het moeilijker wordt voor Frankrijk om de schulden het hoofd te bieden. Het land wordt minder gezien als een betrouwbare terugbetaler en moet dus meer gaan betalen voor het lenen van geld.

Een ‘verwachte’ klap voor Sarkozy, zegt Dirk Vandenberghe, onze correspondent in Parijs.

“Het is heel vervelend, want het is slecht voor zijn imago, slecht voor Frankrijk én slecht voor de eurozone. Sarkozy heeft altijd geprobeerd zich te profileren als de man die de crisis het hoofd kan bieden. Hij heeft zelfs weleens gezegd ‘met mij behoudt Frankrijk de AAA-status’. Maar de politiek en de economische experts zagen dit al even aankomen. Het was niet meer de vraag of het zou gaan gebeuren, maar wanneer.”

Sarkozy zal zich vanavond niet meer uitspreken over de kwestie, in tegenstelling tot eerdere geruchten dat hij dat wel ging doen. Francois Hollande, de belangrijkste tegenstander van Sarkozy bij de aanstaande verkiezingen, spreekt morgenochtend.

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Na #Hollande (8.30) geeft ook premier #Fillon (10.30) morgenochtend zijn commentaar op verlies #AAA

‘Frankrijk valt weg uit de elite’

Ook Melle Garschagen, economieredacteur voor NRC Handelsblad, benadrukt dat er al rekening mee gehouden werd dat Frankrijk afgewaardeerd werd.

“Nee, dit is geen donderslag bij heldere hemel, beleggers anticipeerden er al op. De rente die Frankrijk betaalde, lag - als je die vergeleek met die van Duitsland - al een tijdje niet meer op AAA-niveau. Frankrijk valt nu uit de elite weg.”

En wat betekent het voor Europa?

“Ook op dat niveau was er al op geanticipeerd. De rente die het Europese noodfonds, het EFSF, betaalt, zou logischerwijs gelijk moeten zijn aan het gemiddelde van de participerende landen. Dat was al even niet meer zo; het lag hoger. Dat verschil zal nu verder oplopen. In Brussel probeert men China, Japan en het IMF zover te krijgen dat ze bijdragen aan het optuigen van een reddingspakket dat groot genoeg is om Italië te helpen, een zogenaamde ‘brandgang’ voor als het daar misgaat. Daar moeten ze nu nog sneller vorderingen mee maken.”

‘Ook afwaardering Italië, Spanje, Portugal, Oostenrijk en Slowakije, Nederland ontspringt de dans’

Verwacht wordt dat Standard & Poor’s bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen (om 22:00) de afwaarderingen officieel bekendmaakt. Daarbij zouden ook Oostenrijk (nu nog triple-A) en Slowakije genoemd worden. Italië, Spanje en Portugal zouden elk twee stappen verlaagd worden.

Nederland (dat ook een AAA-status heeft), Duitsland, België, Luxemburg en Finland zouden hun status behouden.

Vanmiddag al geruchten over afwaardering

Vanmiddag werd ook al gespeculeerd dat het vandaag zou gaan gebeuren. Toen lieten bronnen dichtbij de Franse regering weten dat de tweede economie van de eurozone een downgrade stond te wachten.

In december liet Standard & Poor’s weten dat het vijftien eurolanden (waarvan er toen zes de AAA-status hadden) extra in de gaten hield – zelfs Duitsland en Frankrijk, de twee grootste economiën van de monetaire unie. Ook het gezamenlijke fonds waarmee probleemlanden geholpen moeten worden, het EFSF, zou afgewaardeerd kunnen worden, zei de kredietbeoordelaar toen. Zo zijn de problemen van de Fransen ook de problemen van Europa, omdat het noodfonds voor een belangrijk deel afhankelijk is van Frankrijk.

Extra EU-top op 30 januari

Op 30 januari zal een nieuwe EU-top plaatsvinden. Dat heeft de voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy vanavond bekendgemaakt. Medio december liet hij weten deze maand een extra top te willen waarop de 27 landen bijeen komen om de aanpak van de voortdurende schuldencrisis te bespreken.

Ook onrust over onderbroken overleg in Griekenland

Het is niet de enige tegenvaller die de eurozone vandaag te verwerken kreeg. In Griekenland zijn de onderhandelingen over de kwijtschelding van ongeveer honderd miljard euro schuld door Griekse banken vandaag onderbroken. Voor Griekenland is het van essentieel belang dat het hulp krijgt de economie er bovenop te helpen om het land voor faillissement te behoeden.

Als ze er in Griekenland niet uitkomen, is dat een groter probleem voor Europa dan de afwaarderingen, zegt Garschagen:

“Als de gesprekken niet hervat worden, gaat Griekenland binnenkort failliet. Het heeft een tweede reddingspakket nodig en dat krijgt het niet als de banken niet meebetalen door middel van deze kwijtschelding. Eind januari moet Griekenland weer zo’n twintig miljard aan rentebetalingen doen en dat heeft het niet. Kortom: de onderhandelingen moeten binnen de komende twee weken slagen.”

    • Peter Zantingh