Het boek van Hughes is nog net geen schande

De literaire kritiek staat onder druk. Daarom is het volgens de Britten tijd voor een prijs voor recensenten.

Een nieuwe boekenprijs moet de schrijvers van gewaagde boekrecensies in Groot-Brittannië belonen. De Hatchet Job of the Year Award gaat naar de scherpste recensie uit de Britse dagbladen van vorig jaar. Het is de bedoeling dat de ‘boze, grappige en scherpe’ recensie wordt gevierd met als doel dat integriteit en verstandige stukken binnen de literaire journalistiek zullen toenemen. Professionele boekrecensies liggen onder druk nu er meer kritieken in blogvorm en lezersrecensies op Amazon staan, aldus organisator Anna Baddeley.

De acht finalisten werden dinsdag aangekondigd. Een van de genomineerden is criticus Mary Beard. Ze noemde het boek De Zeven Levens van Rome van Robert Hughes, dat ook in het Nederlands verscheen, ‘nog net geen schande’.

Een andere kanshebber is de recensie van Alsof het Voorbij Is, waarmee Julian Barnes de prestigieuze Booker Prize won. De criticus Geoff Dyer, van de New York Times noemde het boek ‘niet verschrikkelijk’, om daar aan te voegen dat het ‘gewoon zo middelmatig’ was. (‘It is averagely compelling (I finished it), involves an average amount of concentration and, if such a thing makes sense, is averagely well written: excellent in its averageness!’)

De prijs werd opgezet door de recensiesite The Omnivore en wordt op 7 februari uitgereikt. De winnaar krijgt een jaarvoorraad ingemaakte garnalen: „Our favourite omnivore”. Zowel de recensenten als hun slachtoffers worden voor de prijsceremonie uitgenodigd. (Novum/AP)