Onverwacht handelsoverschot eurozone

De exportcijfers van de eurozone over november zijn met een overschot van 6,9 miljard euro veel hoger dan werd verwacht. Er werd gerekend op een tekort van een miljard. Dat meldt Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek vandaag.

Een jaar geleden was er in dezelfde maand sprake van een handelstekort van 2,3 miljard euro. Economen voorspelden volgens persbureau Dow Jones wel een verbetering in de exportcijfers, maar geen overschot. Uit deze cijfers blijkt dat de export in november is toegenomen met 3,9 procent. In Duitsland is het handelsoverschot relatief het grootst, Nederland deelt een tweede plaats met Ierland. De import van de eurozone bleef in november gelijk volgens Eurostat.

De exportcijfers over oktober zijn door Eurostat vandaag ook bijgesteld. Eerder werd over deze maand een tekort gemeld van 1,1 miljard euro, ook hier bleek al een overschot te zijn van een miljard.

    • Annemarie Coevert