Film over homofobie in première in Turkse bioscopen

Homoseksuelen kunnen ontheffing vragen van de dienstplicht in Turkije als zijn kunnen bewijzen homoseksueel te zijn.

‘Zenne’ heet de film over homoseksualiteit die vanaf vandaag in de Turkse bioscopen draait. De film is gebaseerd op het verhaal van de 26-jarige Ahmet Yildiz. Hij werd in 2008 door zijn vader doodgeschoten, omdat hij homosekueel was.

Een ‘zenne’ is een mannelijke buikdanser. De film gaat over de moeilijkheden van homoseksuelen in Turkije. Het hoofdpersonage in de film is gebaseerd op Yildiz, die door zijn vader in Istanbul werd vermoord.

Klik op de foto voor een interview met regisseur Caner Alper en producent Mehmet Binay:

Volgens Caner Alper, regisseur van de film en een vriend van de vermoorde Yildiz, kreeg Ahmet al lang voor de schietpartij doodsbedreigingen van zijn familie. Die wilde dat hij zich zou laten ‘genezen’. Van deze doodsbedreigingen deed Yildiz ook aangifte.

De producent van de film, Mehmet Binay, was eveneens een vriend van Yildiz. Hij en regisseur Alper meldden onlangs, vlak voor het Antalya Golden Orange Film Festival, het belangrijkste filmfestival van Turkije, dat zij al 14 jaar een relatie met elkaar te hebben.

Het verhaal over de moord op Ahmet Yildiz:

Turks leger: 'Homoseksualiteit is een psychologische afwijking'

Volgens de twee homoseksuele filmmakers is hun film van groot belang, omdat Turkije op het gebied van het uitbannen van homofobie nog een lange weg te gaan heeft. Zo zou in artikel 17 van de gezondheidsregels van het leger homoseksualiteit nog omschreven staan als “een psychologische afwijking.”

Alle Turkse mannen moeten dienen in het leger, maar homoseksuelen kunnen ontheffing van de dienstplicht aanvragen als zij bewijzen homo te zijn.

De film Zenne beschrijft onder meer de vernederingen en de mentale aftakeling die de hoofdpersonen in dit kader ondergaan in een militair opleidingscentrum. Zo moeten zij onder meer foto’s tonen van seksuele escapades met andere mannen om voor de ontheffing in aanmerking te komen.

Klik op foto voor een filmpje over de behandeling van homoseksuelen in het Turkse leger:

Homorechtenactivisten zeggen dat het leger inderdaad lange tijd dergelijke foto’s eiste.

CNN vroeg het Turkse ministerie van Defensie om een reactie op deze schijnbaar ongeschreven regel binnen het Turkse militaire apparaat.

Een anonieme bron binnen het leger ontkende tegen de zender dat het ooit gebruikelijk is geweest foto of videomateriaal te eisen van homoseksuelen, maar zei dat hij niet kon garanderen dat het nooit is gebeurd.

De vader en moordenaar van Ahmet Yildiz is overigens al drie jaar lang voortvluchtig.

    • Niels Posthumus