Espresso met koningin Beatrix

Koningin Beatrix heeft haar staatsbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten en Oman afgesloten. ‘Ik heb nooit geweten dat een hoofddoek zo lekker kon zitten,’ zegt ze thuis bij een espresso. ‘Ik ga er vaker een dragen.’

Foto AFP / Mohammed Mahjoub

Onzin

Koningin Beatrix heeft haar staatsbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten en Oman afgesloten. ‘Ik heb nooit geweten dat een hoofddoek zo lekker kon zitten,’ zegt ze thuis bij een espresso. ‘Ik ga er vaker een dragen.’ Ook als ze geen bezoek brengt aan een godshuis? ‘Overal,’ zegt de koningin. ‘Bij de bakker, in de sauna, op de Utrechtse Heuvelrug.’ Waarom? ‘Ik laat me niet onderdrukken. Als ik een hoofddoek wil dragen, dan doe ik dat.’ Waar komt dit enthousiasme opeens vandaan? ‘Het scheelt me drie uur in de ochtend!’ roept de koningin uit. ‘En vier man personeel.’ Ze neemt een slokje espresso. ‘Geert Wilders zou juist blij moeten zijn,’ zegt ze. ‘Op jaarbasis is dat bijna een ton.’

Koningin Beatrix noemde het ‘echte onzin’ dat een hoofddoek symbool staat voor vrouwenonderdrukking. De PvdA betitelde de uitspraak als een ‘slip of the tongue’. De koningin zucht. ‘Met een hoofddoek op kun je gewoon praten,’ zegt ze. ‘Het is een trieste wanvertoning dat sommige mensen denken dat je niks meer kunt als je een doek om je hoofd wikkelt.’ Ze neemt een slokje espresso. ‘Rood, wit, blauw,’ zegt de koningin. ‘Het maakt zelfs niet uit welke kleur je kiest.’ Heeft ze de hoofddoekjes meegenomen naar Nederland? ‘Ja,’ antwoordt de koningin. ‘Uit respect en eerbied voor het ontvangende land. Maar ook omdat ik gewoon een Hollander ben.’

    • Ernest van der Kwast