Een mooiere ode aan deze bokser bestaat niet

Carel van Hees: Eversteijn, bokser/ herenkapper 1949-1983 Post Editions, € 27,50 ****

Vollediger kan een fotoboek over het leven van Cor Eversteijn niet zijn. Fotograaf Carel van Hees raakte eind jaren zeventig met Cor bevriend, en toen Cor overleed nam Van Hees zich voor een fotoboek over hem te maken. Pas toen hij een paar jaar geleden de dochter van Cor Eversteijn tegenkwam, begon hij er echt aan. Met behulp van familie en vrienden heeft Van Hees het levensverhaal van de Rotterdamse bokser in beeld weten te reconstrueren. Het resultaat is een prachtig, intiem, zeer compleet en mooi boek.

Het verhaal is chronologisch en voert je, als in een filmdocumentaire, langs alle belangrijke momenten in het leven van Cor Eversteijn. Niks wordt in de tekst uitgelegd, de beelden spreken voor zich. Van de vader Bram Eversteijn die in 1939 Nederlands bokskampioen was geworden, naar de kleine Cor bij de schiettent op de kermis. De eerste posters waarop Cor Eversteijn in amateurgevechten wordt aangekondigd. De verplichte militaire dienst. Het prachtige meisje dat steeds vaker langs komt, en later zijn vrouw wordt. De steeds excentriekere, blonde bos haar met een strak geschoren baard. En het boksen dat langzaamaan een steeds grotere rol in zijn leven gaat spelen. Tot het moment dat hij breekt en vereenzaamd terugvalt in een strijd met zichzelf.

Het is ontroerend om te zien hoe Cor Eversteijn eerst als klein jongetje met zijn ouders naar Madurodam ging, en later als vader zich met vrouw en kind op dezelfde plek heeft laten fotograferen. Het is een leven zoals we allemaal hebben, met alle worstelingen tussen verlangen en vermogen. Ook als je Cor Eversteijn nog niet kende, voelt zijn leven zo herkenbaar en dichtbij. Een mooiere ode aan deze legendarische bokser bestaat niet.

Sterre Sprengers

De gelijknamige tentoonstelling is nog dit weekend te bezoeken in het Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

    • Sterre Sprengers