Draghi (ECB) positief over eurozone en bankleningen

De onbeperkte leningen die de Europese Centrale Bank verstrekt voor een periode van drie jaar hebben een positief effect. Dat zei ECB-president Mario Draghi gisteren op de persconferentie na het rentebesluit.

Eind december tekenden ruim 500 banken in de eurozone in op de mogelijkheid onbeperkt tegen een zeer laag tarief te lenen bij de ECB. In totaal verstrekte de ECB 489 miljard euro. Volgens Draghi herstelt het vertrouwen in financiële instellingen in de eurozone. Als gevolg van de leningen hoeven banken zich niet meer af te vragen of het veilig is om aan andere banken te lenen. Daardoor wordt het makkelijker voor banken cash aan te trekken, een vereiste om leningen te kunnen verstrekken aan bedrijven en consumenten. Draghi zei dat de ingreep een majeure kredietcrisis heeft weten te voorkomen.

Banken in de eurozone stallen de afgelopen dagen iedere avond circa 480 miljard euro bij de ECB. Dit leidde tot de kritiek dat het geld dat de ECB uitleent linea recta weer bij de centrale bank in Frankfurt belandt. De ingreep zou dus niet het gewenste doel hebben; zorgen dat banken blijven lenen aan consumenten en het midden- en kleinbedrijf. Volgens Draghi klopt die kritiek niet. De banken die iedere avond hun overtollige daggeld bij de ECB stallen zijn andere banken dan de banken die gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid onbeperkt te lenen.

Het 23-koppige bestuur van de ECB besloot om de rente ongemoeid te laten op 1 procent. Volgens Draghi zijn er „voorzichtige signalen” dat de economie van de eurozone in ieder geval niet verder wegzakt. Gisteren bleek dat enige rust op de markt voor staatsleningen in ieder geval voorlopig is teruggekeerd. Italië wist 12 miljard euro op te halen door kortlopende staatsleningen te veilen, tegen 2,7 procent rente. Vorige maande betaalde Italië nog 5,9 procent rente bij een soortgelijke veiling. Ook Spanje was gisteren succesvol op de obligatiemarkt. Het land veilde bijna 10 miljard euro aan staatsobligaties met een looptijd van drie en vier jaar. Tijdens een soortgelijke veiling vorige maand betaalde Spanje 5,1 procent rente. Deze keer was dat 3,3 procent, eveneens een daling.

Vorige maand kondigde de ECB niet alleen grootschalige steun aan banken aan, ook verlaagde het bestuur de rente met 0,25 procentpunten. Analisten verwachten dat de ECB de komende maanden de kat uit de boom zal kijken. Alleen als de economische situatie snel verslechtert, verwachten analisten dat de ECB de rente verder verlaagt. Ook zal het bestuur van de ECB mogelijke nieuwe maatregelen van Europese politici afwachten voordat er besloten wordt over nieuwe interventies.