Demonstrant gedood bij onrust in oosten Saoedi-Arabië

Een veiligheidscontrole in de oost-Saoedische stad Qatif. De foto is van november vorig jaar, toen vier mensen gedood werden bij rellen. Foto AFP / Fayez Nureldine

Bij confrontaties tussen betogers en veiligheidstroepen in het oosten van Saoedi-Arabië is afgelopen nacht een demonstrant om het leven gekomen. Het is uitzonderlijk dat er in Saoedi-Arabië protesten plaatsvinden waarbij dodelijke slachtoffers vallen.

Persbureau AFP meldt vanochtend dat veiligheidstroepen in de oostelijke stad Awamiya het vuur openden nadat demonstranten met stenen naar politieauto’s hadden gegooid. Het dodelijke slachtoffer, een 22-jarige man, zou door verschillende kogels zijn getroffen. Naast de dode zouden er drie gewonden bij de schermutselingen in Awamiya zijn gevallen.

In het oosten van Saoedi-Arabië demonstreren al ongeveer een jaar lang op kleine schaal shi’ieten tegen hun achterstelling in het in meerderheid sunnitische Saoedi-Arabië. In november vorig jaar kwamen vier mensen om het leven bij botsingen tussen veiligheidstroepen en shi’itische betogers. De shi’itische minderheid in Saoedi-Arabië, die zo’n twintig procent van de bevolking vormt, woont voornamelijk in het olierijke en strategisch belangrijke oosten van het koninkrijk.

Saoedi-Arabië is het afgelopen jaar ontsnapt aan de grootschalige onrust die in veel Arabische landen uitbrak. In maart vorig jaar begon de kleinschalige onrust in het land met schermutselingen in de oostelijke stad Qatif. Korte tijd later ook in hoofdstad Riad op kleinschalige schaal werd gedemonstreerd. Saoedi-Arabië had toen al een algemeen verbod op het houden van protesten afgekondigd.


Grotere kaart weergeven

    • Pim van den Dool