De oude (jonge) jeneverdrinker: nipt het liefst puur

Begin 1900 telde Amsterdam ruim veertig distilleerderijen. Van Wees is nu de enige overgebleven ambachtelijke distilleerderij in de stad. Eigenaar Fenny van Wees ontkent niet dat het imago van ‘de oude jeneverdrinker’ à la VVD-politicus Johan Remkes nog bestaat.

Remkes bekleedt binnen het Genevergenootschap al meer dan tien jaar de speciale functie van ‘commandeur’. Joep Stassen, secretaris van De Commissie Gedistilleerd: „Remkes is al vele jaren een trouw lid van het Genevergenootschap.”

Het profiel van de oude jeneverdrinker schetst Stassen zo: „Een man van boven de vijftig die het product puur drinkt”. En hoe drinkt deze man zijn pure jenever? Stassen: „Uit een traditioneel jeneverglas: op een voetje, bol van onderen, met een wijde uitloop.” Dit glas wordt volgens hem gevuld tot het bol staat: „zodat het glas een buikje heeft”. Het glas in een keer achteroverslaan hoort niet. Stassen: „De oude jeneverdrinker nipt zijn jenever naar binnen.”