De huizenprijs daalt en gaat nog verder dalen

De gemiddelde prijs van een woning daalde vorig jaar met 4,1 procent. Herstel van de woningmarkt zit er in 2012 niet in.

De makelaars van de grootste brancheorganisatie NVM hebben vorig jaar 7 procent minder woningen verkocht dan in 2010. De leden van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (circa 4.000) verkochten vorig jaar 89.210 woningen, op een totale markt van 118.000 transacties. Dat heeft de NVM gisteren bekendgemaakt.

De gemiddelde prijs van een woning daalde vorig jaar met 4,1 procent ten opzichte van 2010 tot 223.000 euro. Voor dit jaar verwacht de NVM een verdere prijsdaling van 5 procent. „Mensen die nu nog blijven vasthouden aan een te hoge vraagprijs, komen straks van een koude kermis thuis”, aldus NVM-voorzitter Ger Hukker.

Herstel van de woningmarkt zit er in 2012 niet in, denkt Hukker. Hij wijst op onzekerheid bij consumenten door het uitblijven van een integrale aanpak van de woningmarkt door het kabinet. Hij verwacht slecht nieuws uit de Voorjaarsnota en geen snelle oplossing voor de eurocrisis.

Het afgelopen kwartaal is het slechtste vierde kwartaal voor NVM-makelaars sinds 1994. De verkoop van appartementen, tussenwoningen en hoekwoningen daalde met ruim 14 procent. Het aantal transacties van vrijstaande woningen daalde iets minder (5,3 procent). Hukker: „Dat komt doordat de prijscorrecties in dat segment het grootst zijn.”

Appartementen worden wel nog altijd het best verkocht (31,4 procent van de transacties). De tussenwoning staat op de tweede plaats met 28,3 procent. Vrijstaande woningen worden nog altijd het minst verkocht (12,6 procent) van alle huizen. In het laatste kwartaal van 2011 duurde het gemiddeld 146 dagen (bijna vijf maanden) om een woning te verkopen. (NRC)