De hal met Duitslandreizen is bomvol

De drommen mensen in de Jaarbeurs bewegen zich vooral naar de kraampjes met Europese bestemmingen. De hal met verre reizen is duidelijk rustiger.

NOVUM56:VAKANTIEBEURS:UTRECHT;11JAN2012-Een man kijkt samen met zijn kleindochter naar de vlinders en de orchideen op een stand op de Vakantiebeurs. In Utrecht is de Vakantiebeurs weer begonnen. Via allerlei manieren proberen toerismebureau's potentiële vakantiegangers te overtuigen.Novum/bdm/str.Bas de Meijer Novum BAS DE MEIJER

Lenneke Looren de Jong (52) – bezoekster van de Vakantiebeurs in Utrecht – heeft haar reisschema voor dit jaar al redelijk in haar hoofd. Een boerencamping in Nederland met Pinksteren, per caravan naar Frankrijk in de zomer, een ‘hotelletje’ in Parijs in december. „Meer doen we niet”, zegt ze. „Niet dat het weinig is trouwens. Maar normaal gingen mijn man en ik wel vier, vijf weekendjes naar een hotel. Dat laten we dit jaar schieten. Te duur.”

Looren de Jong doet wat veel Nederlanders doen dit jaar: minder vaak, minder ver, minder lang, en minder luxueus op vakantie gaan dan in voorgaande jaren. De daling is licht, zeggen onderzoekers van TNS/NIPO en toerismebureau NBTC, en nog steeds zal ruim driekwart van de Nederlanders minstens één keer op vakantie gaan. Maar opvallend is de daling wel. De laatste keer dat economische malaise Nederlanders van reizen afhield, was in de jaren tachtig.

„Ik denk steeds: de grootste klap moet nog komen”, zegt Looren de Jong. Ze werkt als ondersteunend medewerkster in een crèche in Vlaardingen. „Een collega van me moest al vertrekken. Een andere collega gaat volgende maand weg, als haar derde tijdelijke contract afloopt. Ik zet mijn geld liever even apart.” Maar zij en haar man Gerrit gaan dus wel drie keer op reis.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor vele vakantiebeursgangers: ze voelen de crisis, maar hij overheerst niet. Twintigers Wouter Zwiers en Nina van Giersbergen gaan gewoon naar Amerika, al moeten ze er een jaartje voor sparen. Veertigers Gertjan Nobbe en Irene de Groot gaan naar Afrika – „crisis of niet” – en tussendoor gaan ze weekendjes naar Duitsland. Vijftigers Marleen en Henk Kwakernaat blijven in Europa – niet om de crisis, maar omdat Marleen vliegangst heeft en Oostenrijk zo mooi is. Zestiger Gerrit Muller en zijn vrouw Martha (58) hoeven ook niet ver weg: „de reishonger is een beetje gestild”, na recente reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië.

En toch. De drommen mensen die zich deze week via de beursgangen verspreiden over de vele hallen van de Jaarbeurs, bewegen zich vooral naar de kraampjes met Europese bestemmingen. In de hal van de Duitslandreizen is het barstensvol. Tussen drukbezochte kraampjes van reisorganisaties staat een groot terras dat al om elf uur ’s ochtends gevuld is. „Duitsland is populair”, zegt Annemarie van Klaveren voor de kraam van haar reisorganisatie, ADE Duitsland. Het bedrijf beheert in Duitsland onder meer vakantieparken, met succes. „De boekingen stromen binnen. Het is zo druk op kantoor dat ons verkoopteam vandaag niet naar de beurs kan komen.”

De hal met verre reisbestemmingen is duidelijk rustiger. „Boekingen komen later op gang dit seizoen”, zegt Mirjam Bruinvelds van Africa Feeling, dat reizen aanbiedt in zuidelijk Afrika. „De piek in de verkoop begint normaal in december. Nu is het pas sinds vorige week drukker. Mensen zijn afwachtender.” Aan de andere kant, Bruinvelds heeft al Afrikareizen verkocht voor in het najaar, voor prijzen van 2.500 tot 5.000 euro per persoon. Echt last van de rommelende economie heeft ook zij niet, zegt ze.

Beursbezoeker Henk-Jan Habraken (49) zit in een lastiger pakket. Hij is werkloos – net als steeds meer Nederlanders. In het najaar verloor hij zijn baan als accountmanager. Zijn tijdelijke contract was al drie keer verlengd. Hij is eerder op reis geweest naar Azië, „dat blijft trekken”, zegt hij. „Nederland en Europa doe ik wel als ik oud ben”, zei hij weleens stellig. Eind deze week hoopt hij op gesprek te mogen voor een nieuwe baan. „Als ik die baan mocht krijgen, heb ik een auto nodig”, zegt hij. „Dan schiet de vakantie er misschien bij in, dit jaar.”

Maar ook hij sluit niets uit. „Misschien boek ik een lastminutecruise voor een dag of acht. Naar de Noorse fjorden. Ook mooi.”

    • Ingmar Vriesema