De best verkopende kunstenaars zijn Chinees

Chinese kunstenaars verkopen het best, blijkt uit onderzoek.

De Chinese kunstenaar Zhang Daqian (1899-1983) is de best verkopende kunstenaar ter wereld. Dat blijkt uit een onderzoek van de Franse kunstdatabank Artprice die het veilingresultaat van meer dan 450.000 kunstenaars volgt. Zhang was in 2011 goed voor een veilingomzet van bijna 400 miljoen euro. Tweede was zijn landgenoot Qi Baishi (1864-1957) met bijna 350 miljoen euro.

Andy Warhol, vorig jaar nog nummer één, staat nu op de derde plaats met 254 miljoen euro. Picasso kwam niet verder dan 244 miljoen dollar. Nummer vijf was opnieuw een Chinees, Xu Beihong (1895-1953), goed voor 166 miljoen euro.

„Als je de overvloed aan geld in China combineert met de rijke historie van het verzamelen van kunst op allerlei gebieden daar, dan is die dominantie geen verrassing”, zegt Larry Warsh, een New Yorkse verzamelaar. De opmars van Chinese kunstenaars toont ook het groeiende belang van China op de kunstmarkt aan. Van de in totaal ongeveer 8,6 miljard euro die er in beeldende kunst vorig jaar werd omgezet, nam China 39 procent voor zijn rekening. Vorig jaar was dat 33 procent volgens Artprice.

De Verenigde Staten komen op de tweede plaats met 25 procent.

„De Chinese kunstenaars mogen dan niet zo bekend zijn in de kunstwereld, ze zijn de belangrijkste moderne meesters in China”, zegt een onderzoeker van Artprice. „En Chinezen kopen hun eigen kunstenaars.”

De nummer één, Zhang, is bekend van zijn landschapsschilderingen in diverse stijlen. Zijn Lotus and Mandarin ducks bracht in mei bijna 20 miljoen euro op bij Sotheby’s in Hongkong, een record voor de kunstenaar. Sotheby’s Hongkong zag zijn omzet de afgelopen twee jaar verdertienvoudigen. (Bloomberg)