Dan maar naar Duitsland

Nederlanders gaan dit jaar minder vaak op vakantie.

Hoewel ze massaal de Vakantiebeurs bezoeken, staan ze vooral bij kraampjes met Europese bestemmingen.

NOVUM56:VAKANTIEBEURS:UTRECHT;11JAN2012-Een man kijkt samen met zijn kleindochter naar de vlinders en de orchideen op een stand op de Vakantiebeurs. In Utrecht is de Vakantiebeurs weer begonnen. Via allerlei manieren proberen toerismebureau's potentiële vakantiegangers te overtuigen.Novum/bdm/str.Bas de Meijer Novum BAS DE MEIJER

Lenneke Looren de Jong (52) – bezoekster van de Vakantiebeurs die deze week in Utrecht plaatsvindt – heeft haar reisschema voor dit jaar al redelijk in haar hoofd. Een boerencamping in Nederland met Pinksteren, per caravan naar Frankrijk in de zomer, een „hotelletje” in Parijs in december. „Meer doen we niet”, zegt ze. „Niet dat het weinig is. Maar normaal gingen mijn man en ik wel vier, vijf weekendjes naar een hotel. Dat laten we dit jaar schieten. Te duur.”

Het nieuws eerder deze week klonk Looren de Jong bekend in de oren. Nederlanders zullen in 2012 minder vaak op vakantie gaan dan in voorgaande jaren. En minder ver, en minder lang, en minder luxueus. Dit jaar zullen ze 1 tot 3 procent minder uitgeven dan vorig jaar. Die daling is licht, zeggen onderzoekers van TNS/NIPO en toerismebureau NBTC, en nog steeds zal ruim driekwart van de Nederlanders minstens eenmaal de koffers pakken. Maar opvallend is de daling wel. De laatste keer dat economische malaise Nederlanders van reizen afhield, was in de jaren tachtig.

„Ik denk steeds: de grootste klap moet nog komen”, zegt Looren de Jong. Ze werkt als ondersteunend medewerkster in een crèche in Vlaardingen. „Een collega van me moest al vertrekken. Een andere collega gaat volgende maand weg, als haar derde tijdelijke contract afloopt. Ik zet mijn geld liever even apart.”

Maar zij en haar man Gerrit gaan dus wel drie keer op reis. Hetzelfde geldt eigenlijk voor veel vakantiebeursgangers: ze voelen de crisis, maar hij overheerst niet. Twintigers Wouter Zwiers en Nina van Giersbergen gaan gewoon naar Amerika, al moeten ze er een jaartje voor sparen. Veertigers Gertjan Nobbe en Irene de Groot gaan naar Afrika en tussendoor gaan ze weekendjes naar Duitsland. Vijftigers Marleen en Henk Kwakernaat blijven in Europa – niet om de crisis, maar omdat Marleen vliegangst heeft en Oostenrijk zo mooi is. Zestiger Gerrit Muller en zijn vrouw Martha (58) hoeven ook niet ver weg: de „reishonger is een beetje gestild”, na recente reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië.

En toch. De drommen mensen die zich via de beursgangen verspreiden over de vele hallen, bewegen zich vooral naar de kraampjes met Europese bestemmingen. In de hal van de Duitslandreizen is het barstensvol. Tussen drukbezochte kraampjes van reisorganisaties staat een groot terras dat al om elf uur ’s ochtends gevuld is. „Duitsland is populair”, zegt Annemarie van Klaveren voor de kraam van haar reisorganisatie, ADE Duitsland. Het bedrijf beheert in Duitsland onder meer vakantieparken, met succes. „De boekingen stromen binnen. Het is zo druk dat ons verkoopteam vandaag niet naar de beurs kan komen.” De hal met verre reisbestemmingen is duidelijk rustiger. „Boekingen komen later op gang dit seizoen”, zegt Mirjam Bruinvelds van Africa Feeling, dat reizen aanbiedt in zuidelijk Afrika. „De piek in de verkoop begint normaal in december. Nu is het pas sinds vorige week drukker. Mensen zijn afwachtender.” Aan de andere kant, Bruinvelds heeft al Afrikareizen verkocht voor in het najaar, voor prijzen van 2.500 tot 5.000 per persoon. Echt last van de rommelende economie heeft ook zij niet, zegt ze.

Beursbezoeker Henk-Jan Habraken (49) zit in een lastiger pakket. Hij is werkloos – net als inmiddels 450.000 andere Nederlanders. In het najaar verloor hij zijn baan als accountmanager. Zijn tijdelijke contract was al drie keer verlengd. Hij is eerder op reis geweest naar Azië. „Dat blijft trekken”, zegt hij. Nederland en Europa doe ik wel als ik oud ben, zei hij weleens stellig. Binnenkort hoopt hij op gesprek te mogen voor een nieuwe baan. „Als ik die baan krijg, heb ik een auto nodig”, zegt hij. „Dan schiet de vakantie er misschien bij in dit jaar.” Maar ook hij sluit niets uit. „Misschien boek ik een last minute cruise voor een dag of acht. Naar de Noorse fjorden. Ook mooi.”

    • Ingmar Vriesema