Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Cor Bosman uit PVV-fractie Limburg gezet na beledigen PvdA’er

De PVV Limburg heeft per direct Statenlid Cor Bosman uit de fractie gezet, meldt de partij in een persbericht. Bosman zorgde eerder vandaag voor ophef met beledigende uitspraken die hij over een PvdA-statenlid deed.

In het persbericht zegt de PVV dat dit ‘de enige juiste beslissing’ is en noemt Bosmans reactie in de media onacceptabel:

“PVV Limburg heeft vandaag besloten per direct afscheid te nemen van Cor Bosman als Statenlid voor de PVV. Gezien de door hem gedane uitspraken is dit de enige juiste beslissing. De PVV betreurt de grievende uitlatingen van Dhr. Bosman. De inhoud van de e-mail en de reactie van hem in de media zijn voor de fractie niet acceptabel.”

D66-statenlid in Limburg Marieke Zijp meldde Bosmans verwijdering al op Twitter:

Twitter avatar mariekezijp Marieke Zijp BREEK: Cor Bosman uit fractie gezet #PVV #Limburg

Bosmans beledigende uitspraken

Vanmorgen meldde De Limburger dat Bosman het PvdA-statenlid Öztürk in een e-mail aan twintig partijgenoten vorig jaar had uitgemaakt voor ‘een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken’. Aanleiding voor de belediging was een interview van Öztürk aan het blad Typisch Roermond, waarin hij zich sterk afzette tegen de PVV. De Limburgse PVV-fractieleider Laurence Stassen reageerde destijds op de mail door te benadrukken dat het uitlekken van de woorden van Bosman de partij grote schade zou kunnen toebrengen. Fractielid Harm Uringa was het dermate oneens met de aanpak van Bosman dat hij uit de fractie stapte.

PvdA reageert op uitlatingen

Selçuk Öztürk wil de kwestie eerst in de eigen fractie bespreken, omdat hij nu teveel uit emotie zou reageren. De Limburgse PvdA meldt in een persbericht dat Bosman zich ‘op een buitengewoon onfatsoenlijke manier’ over Öztürk heeft uitgelaten:

“Het is triest dat iemand meent op deze manier over een collega te moeten praten. Dat doe je niet.”

Bosman wil niet reageren

De NOS ging op bezoek bij Cor Bosman maar kreeg geen reactie van hem zelf. Wel spraken ze zijn vrouw die zegt dat Bosman ‘het niet zo bedoeld heeft’: