Chinua is boos, Michelle niet

Nigeriaanse schrijvers engageren zich, First Lady Michelle Obama verdedigt zich, en Brontë-parafernalia zijn bijzonder in trek.

British musician Elton John gestures while making a speech at a World Aids Day reception in Sydney December 1, 2011. REUTERS/Tim Wimborne (AUSTRALIA - Tags: HEALTH ENTERTAINMENT POLITICS) REUTERS

Zingt hij eigenlijk nog? In elk geval schrijft Elton John een boek, zo kondigde hij deze week aan. Love is the Cure: Ending the Global Aids Epidemic verschijnt deze zomer en behelst een verzameling meditaties over aids en verhalen over vrienden die John kwijtraakte aan de ziekte, onder wie Queenvoorman Freddie Mercury, die in 1991 overleed. In een persbericht zegt de zanger dat hij het stigma dat aids omgeeft wil bestrijden. „Deze ziekte kan niet genezen worden door een wondervaccin, maar alleen door de harten en zielen te winnen en door een gezamenlijke inspanning om sociale kloven te overwinnen en bruggen van compassie te bouwen”, aldus de zanger in gloedvolle stijl. Opbrengsten van het boek gaan naar zijn stichting ter bestrijding van de ziekte.

De Nigeriaanse schrijver Chinua Achebe heeft zich met 38 collega’s aangesloten bij de massale protesten in het land tegen het afschaffen van de subsidie op brandstof. De schrijvers deden hun oproep in het online magazine The Nigerian Voice. Ook schrijver Helon Habila, winnaar van de Commonwealth Prize voor zijn roman Oil on Water, die volgende week in Nederland wordt verwacht voor het festival Winternachten, tekende de verklaring. Volgens de schrijvers legt de maatregel een ondraaglijke economische last op de levens van de bevolking en bevordert president Jonathan door de protesten hard neer te slaan een klimaat van angst en geweld in het land. Ze roepen hem op de maatregel op korte termijn te terug te draaien.

Ze is er in afgeschilderd als het stereotype van een ‘angry black woman’ en er is niks van waar. Zo heeft Michelle Obama zich, samengevat, in een interview met CBS verdedigd tegen het portret dat journaliste Jodi Kantor van haar schildert in The Obamas, waaruit de sappigste beetjes deze week naar buiten kwamen via een voorpublicatie in de New York Times. (Lees het stuk dat dinsdag in deze krant stond op nrc.nl/boeken). Kantor schetst onder meer hoe het tot aanvaringen kwam tussen Michelle Obama en de voormalige chef-staf van haar man, Rahm Emanuel. In het interview zei Michelle Obama dat zij weinig contact heeft met de staf van haar man en nooit een boos woord met Emanuel heeft gewisseld.

Voor de tweede keer binnen een maand komt er in Engeland een schilderij dat Emily Brontë voorstelt onder de hamer, meldt The Guardian. Net als het kleinere portret dat in december voor meer dan 28 duizend euro verkocht werd, stamt het doek uit het midden van de negentiende eeuw, maar omdat het onzeker is of het Emily ook werkelijk voorstelt, is het geschat op tussen de vier- en vijfduizend euro. Een miniatuurtijdschrift dat Charlotte Brontë op veertienjarige leeftijd vervaardigde werd in december door een Parijs museum gekocht voor bijna negenhonderdduizend euro, een record voor een Brontë-relikwie.

    • Maartje Somers