'Bradley Manning voor krijgsraad'

Bradley Manning, de Amerikaanse soldaat die honderdduizenden vertrouwelijke documenten zou hebben gelekt aan klokkenluiderswebsite WikiLeaks, zal waarschijnlijk terecht staan voor de krijgsraad. Dat heeft het Amerikaanse leger gisteren bekendgemaakt. Mannings advocaten hadden gehoopt dat hij door een civiele rechtbank zou worden berecht.

De militaire rechter Paul Almanza oordeelde op basis van tot nu toe vergaard bewijs dat Manning moet worden gehoord door de militaire rechtbank. Volgens een persverklaring van het leger „bestaan er gegronde redenen om aan te nemen dat de verdachte de vermeende misdaden heeft begaan”. Een hooggeplaatste commandant moet nog een laatste besluit nemen over de militaire berechting voor Manning.

Manning is verraad ten laste gelegd. Hij zou meer dan 700.000 vertrouwelijke documenten van het computernetwerk van het Amerikaanse leger hebben doorgespeeld aan WikiLeaks. De inmiddels 24-jarige informatieanalist zou dit hebben gedaan tijdens zijn uitzending naar Irak. Hij werd in mei 2010 gearresteerd en zit sindsdien in voorarrest in een militaire gevangenis.

Voor het helpen van de vijand kan Manning de doodstraf krijgen, maar de militaire aanklagers hebben aangegeven dat ze maximaal levenslang zullen eisen. Onder de documenten die WikiLeaks via Manning in handen zou hebben gekregen zijn verslagen van veldslagen in Irak en Afghanistan en een video van een Amerikaanse helikopteraanval waarbij burgerdoden vielen. De honderden memo’s van Amerikaanse ambassades die werden gepubliceerd door WikiLeaks zorgden wereldwijd voor nieuws, ook in Nederland.

Tijdens een hoorzitting in december wierpen de advocaten van Manning verzachtende omstandigheden op. Manning zat in psychische nood omdat hij als soldaat zijn homoseksualiteit moest verbergen en dacht transseksueel te zijn. Mannings meerderen wisten hiervan en hadden hem de toegang tot gevoelige informatie moeten ontnemen, betoogde de verdediging. (AP, Reuters)