Birma laat politieke gevangenen vrij

Ook Min Ko Naing (rechts), een van de meest prominente activisten in het land, is vrijgelaten. De foto is genomen in juli 2007. Foto AFP / Khin Maung Win

Het regime Birma heeft opnieuw amnestie verleend aan gevangenen. Onder de 651 mensen die worden vrijgelaten zitten ook enkele politieke gevangen. De vrijlating van de politieke gevangenen is een belangrijke eis van Westerse landen die nu nog sancties hebben ingesteld tegen het land, meldt persbureau AP.

De vrijlating van de politieke gevangen is bevestigd door familieleden van de gevangenen en verschillende activisten. President Thein Sein heeft ook amnestie verleend aan Min Ko Naing, een van de leiders van de protesten tegen de dictatuur in het land in 1988.

In oktober werden er al aan meer dan 6.000 mensen vrijgelaten. Toen zei NRC-correspondent Elske Schouten dat Birma stapje voor stapje democratischer wordt. Schouten:

“Het valt niet meer te ontkennen: er verandert echt iets in Birma. En dat zonder revolutie of protesten. Dezelfde leiders die het land decennialang in een ijzeren greep hebben gehouden, introduceren sinds vier maanden de ene na de andere hervorming. Ze doen het langzaam en ze regisseren alles tot in de details. Maar ook verstokte critici van het regime constateren: Birma wordt een beetje democratischer.”

    • Lex Boon