Bij stammenstrijd in Zuid-Soedan 57 doden

REFILE ADDING RESTRICTIONS Internally displaced people are seen in Pibor January 12, 2012. The World Food Programme (WFP) started distributing food to 60,000 internally displaced people in South Sudan, according to the United Nations Mission in South Sudan (UNMISS). REUTERS/Isaac Billy/UNMISS/Handout (SUDAN - Tags: SOCIETY POVERTY TPX IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS REUTERS

Bij nieuwe gevechten tussen twee rivaliserende stammen in Zuid-Soedan zijn 57 doden gevallen, van wie de meesten vrouwen en kinderen zijn. Dat heeft de Zuid-Soedanese minister van Informatie, Barnaba Marial Benjamin, gisteren bekendgemaakt. Hij zei dat 53 mensen gewond zijn geraakt bij de aanval van woensdag op een dorp in de staat Jonglei.

Ongeveer zestig leden van de stam de Murles, gekleed in militaire uniformen, vielen het dorp Wek aan in de provincie Uror en stalen 20.000 stuks vee van de rivaliserende stam Lou Nuer. „De Murles vielen aan om vijf uur ’s avonds. Dit verklaart waarom waarom zoveel mensen thuis werden gedood”, zei Benjamin.

De regio is het toneel van een langdurige bloedwraak tussen twee stammen, de Nuer en de Murles. Maar om de onafhankelijkheid te bereiken hadden de stammen hun onderlinge spanningen voor even terzijde geschoven. Zuid-Soedan koos in januari 2011 in een referendum voor afscheiding van het noorden en een half jaar later was de nieuwe staat een feit.

Een maand na de onafhankelijkheid laaide het geweld alweer op. Murles-strijders vermoordden 700 Nuers, vernietigden 8.000 huizen en stalen 38.000 stuks vee. Die aanval zette een cyclus van geweld en tegengeweld in gang. Uit wraak vielen duizenden Nuers op oudejaarsavond het stadje Pibor aan, waarbij honderden doden vielen. De VN-vredesmacht kon slechts machteloos toekijken hoe duizenden inwoners Pibor ontvluchtten nadat hun huizen in brand waren gestoken en geplunderd.

Alleen al in de staat Jonglei, hebben de aanvallen en represailles in 2011 aan 1.100 mensen het leven gekost. Zo’n 63.000 mensen zijn hun dorpen ontvlucht, aldus een rapport van de Verenigde Naties. Volgens onbevestigde berichten zijn er zelfs meer dan 3.000 doden gevallen.

De VS maakten dinsdag bekend dat het vijf officieren naar Zuid-Soedan stuurt om de VN-vredesmissie te versterken. Ze zullen zich vooral bezighouden met de planning van operaties en zullen naar verwachting niet zelf in actie komen. (AP, AFP)