Benoeming hoforkest als subtiel koninklijk protest

Wat er ook over nut en noodzaak van staatsbezoeken kan worden gezegd, het valt te prijzen dat Hare Majesteit geregeld musici van topensembles als het Osiris Trio, Amsterdam Sinfonietta en het Nederlands Blazers Ensemble concerten laat verzorgen tijdens die bezoeken.

Deze keer zijn leden van de Radio Kamer Filharmonie mee naar Oman. Dit orkest heeft niet weten te ontsnappen aan de door de Zeis van Zijlstra veroorzaakte danse macabre en houdt op te bestaan. Is de uitnodiging van de koningin uit te leggen als een subtiel koninklijk protest tegen de botte bezuinigingen op cultuur in Nederland? Dat zou dan evenzeer te prijzen zijn.

Als de koningin zo overtuigd is van de kwaliteit ervan, waarom benoemt ze dit orkest dan niet tot haar hoforkest? In vroeger tijden had een beetje vorst een eigen orkest. Zo’n gebaar zou echt vorstelijk zijn.

Lowie Gilissen

Hengelo

    • Lowie Gilissen