Beatrix moet dit soort uitspraken vaker doen

De uitspraken van koningin Beatrix aan het adres van de PVV zijn opmerkelijk en uniek, maar niet verwonderlijk. Nooit zocht hier een partij immers zo de confrontatie met het staatshoofd. Beatrix noemde de opmerkingen over haar moskeebezoek in Abu Dhabi „echte onzin”.

Ik begrijp de reactie van Beatrix volkomen – sterker nog: dit zou ze vaker moeten doen – maar met haar politiek getinte uitspraken brengt ze wel premier Rutte in een lastig parket. Alles wat ze zegt valt onder de ministeriële verantwoordelijkheid. Aan Rutte de taak om zijn gedoogpartner tekst en uitleg te geven.

Enkele Kamerleden hebben al wel gereageerd, via de media. Jeroen Recourt (PvdA) noemde de reactie „gevoelig en onhandig”. Ineke van Gent van GroenLinks twitterde „Beatrix for president”. Is het koningshuis in zijn huidige vorm ‘onhandig’? Is het ‘handiger’ als het koningshuis niet langer onder ministeriële verantwoordelijkheid valt?

Ik bepleit een ceremonieel koningshuis, naar Zweeds model. Dan kan onze vorst(in) vrijelijk spreken, zonder er derden mee op te zadelen.

Leon Bakermans

Valkenswaard

    • Leon Bakermans