Beatrix laakt debat hoofddoek

Het is ongebruikelijk dat Beatrix op politiek gevoelige zaken reageert.

Koningin Beatrix heeft tijdens haar staatsbezoek aan Oman indirect afstand genomen van de PVV. Dat een hoofddoek een teken van vrouwenonderdrukking zou zijn noemde ze „echte onzin”.

PVV-leider Geert Wilders noemde zondag het dragen van een sluier door de koningin bij haar bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten „een trieste wanvertoning”. Gisteren, bij het bezoek aan de Sultan Qaboos moskee in Muscat, had de koningin opnieuw een sjaal om haar hoed gedrapeerd. Op dezelfde dag beantwoordde premier Rutte de Kamervragen die de PVV zondag had ingediend. Of de hoofddoek een teken is van islamisering en of Beatrix hiermee de vrouwenonderdrukking legitimeert? Rutte: „Bij een bezoek van H.M. de Koningin aan een godshuis worden de daarbij behorende kledingvoorschriften gerespecteerd.”

De koningin zei dat ze haar hoofd had bedekt uit respect voor het ontvangende land. Ze zou diep gezucht hebben op de vraag of ze verrast was door de uitlatingen van Wilders. Een hoofddoek is in de regio die ze bezocht volgens haar geen teken van onderdrukking. Vrouwen hebben er een sterke positie, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt. Het is zeer ongebruikelijk dat Beatrix op politiek gevoelige onderwerpen reageert. Voor alles wat zij zegt geldt de ministeriële verantwoordelijkheid. (NRC)